Чому треба їсти суницю

Чому треба їсти суницю

Плоди суниці збуджують апетит, поліпшують травлення, мають легку сечогінну, потогінну й жовчогінну дію. Мають також бактерицидні та протизапальні властивості. Корисно вживати ягоди суниці, особливо свіжі, тим, у кого діабет та захворювання щитоподібної залози.

Допомагають вони від підвищеного артеріального тиску, атеросклерозу, гастритів зі зниженою кислотністю, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, колітів, поганої перистальтики кишечнику (атонічні запори), жовчнокам'яної та сечокам'яної хвороб, подаги.

Протипоказані плоди суниці, якщо є алергія на них, ниркова коліка, хронічний апендицит та гіперацидні гастрити.

Ягоди використовують у косметології та дерматології. Ними виводять плями і ластовиння, лікують лишаї та екземи. Кашку з розім'ятих плодів накладають на шкіру обличчя або використовують лосьйон — настій ягід на горілці. Після цих процедур шкіра стає чистою, пружною, зникають дрібні зморшки.

Ягода також корисна від ожиріння — навіть іноді дає стабільні результати.

Суниця лісова має унікальні властивості щодо впливу на лімфатичну систему. Вона прискорює роботу «лімфатичного серця», яке розміщене в спинномозковому каналі на рівні сонячного сплетіння і скорочується в ритмі 1 раз на 4 хвилини. Листя і траву суниці рекомендують від різних форм анемії, а також авітамінозів.

Вживати плоди потрібно в свіжому чи висушеному вигляді (розмочувати, але не варити), вони сприяють виведенню гельмінтів. Рекомендовано вживати чай з листя суниці протягом року. Тоді людина менше піддається вірусним інфекціям, покращується колір обличчя, зникає жовтуватість склер.

Суниця посідає перше місце серед вітчизняних плодів та ягід за вмістом корисних речовин, необхідних організму для побудови скелета і зубів. Особливо цінні суниці вмістом фолієвої кислоти, маючи перевагу над іншими плодами та ягодами за цим показником, а також кількістю вітаміну Е (у порічках, вишнях, черешнях, мандаринах його значно менше). Суниці вважаються найбагатшими серед інших плодів та ягід за вмістом кальцію. А заліза в них так багато, що вони здійснюють помітну кровотворну та кровоочисну дію.

Ці ягоди справді містять багато вітаміну С. Влітку він потрібен для підтримки тонусу капілярів — завдяки цьому вони не пропускають зайву рідину в тканини. Цей ефект вітаміну С доповнюється сечогінною дією, яку мають суниці завдяки високому вмісту калію. А гіпертонікам і тим, у кого є набряки, ця ягідка тим паче буде лікувальною — тиск нормалізується, набряки зменшуються. Вітамін С одночасно стимулює залози — наднирники: вони викидають гормони адреналін і кортизол, які підвищують працездатність. Тому суницю у великих кількостях не рекомендують вживати на ніч, краще — у першій половині дня. Окрім вітаміну С, суниця містить багато вітамінів групи В. Вони виконують роль прискорювачів обмінних реакцій усередині клітин, тобто дозволяють витягувати енергію з продуктів перетравлення і спрямовувати її на активність.

Ці вітаміни додають енергійності та сприяють схудненню.

Читайте також