Чому кефір корисний для організму

Чому кефір корисний для організму

З дитинства ми чуємо про корисні властивості кефіру. Річ у тому, що до його складу якого входить майже 50 різних видів молочнокислих бактерій, оцтовокислих бактерій та дріжджі, розповідає мікробіологиня Олена Лівінська.

Науковиця розповіла про унікальність кисломолочного продукту та назвала кілька особливостей кефіру, які позитивно впливають на наш організм:

* Можна вживати людям із лактазною недостатністю

Як і інші кисломолочні напої, кефір має значно меншу кількість лактози, ніж молоко. Тому він гарно переноситься людьми, які мають лактазну недостатність.

* Має протимікробну дію

Спектр органічних кислот, та бактеріоцини мають протимікробну активність по відношенню до широкого спектру патогенів – сальмонел, стафілококів, протеїв, лістерій і кандід.

Навіть розведений кефір пригнічує споруляцію пліснявих грибів – аспергіл, що дозволило використовувати його як природний консервант.

Органічні кислоти кефіру також переводять афлатоксин у менш токсичну форму.

Дослідження на тваринах також показують, що споживання кефіру збільшує популяцію молочнокислих бактерій у кишковій мікробіоті й зменшує кількість ентеробактерій та клостридій.

А ще кефір має непогані загоюючі та протимікробні властивості по відношенню до шкіри.

* При регулярному вживанні покращує роботу організму

Півтора місяці в режимі склянки кефіру щодня знижує запальні маркери у крові, підвищення яких, як відомо, має місце при багатьох хронічних хворобах.

Регулярне споживання кефіру гарно впливає на рівень цукру в крові і може бути корисним як додаткова терапія у запобіганню діабету (у дослідженнях позитивні ефекти спостерігаються при вживанні 600 мл продукту протягом 8 тижнів).

Кефір допомагає нашому кишечнику реактивніше позбавлятися від вчорашньої вечері

Учасники досліду, які вживали по 500 мл щодня впродовж місяця, відмітили істотне покращення симптомів закрепу.

* Допомагає попередити карієс

Споживання кефіру може бути одним із профілактичних засобів проти розвитку карієсу.

Регулярне вживання навіть невеликих кількостей кефіру (по 100 мл щодня впродовж двох тижнів) результувало у пригніченні розвитку стрептококів, помічених в каріозних ураженнях зубів.

* Може знижувати ризики виникнення колореатального раку

У дослідах на тваринах споживання кефіру дещо знижувало ріст пухлин, підвищувало рівень імуноглобулінів А та допомагало відновленню слизової кишечнику тварин після експериментального опромінення.

При цьому експертка розвіює міф щодо властивостей кефіру, які допомагають швидко позбутися зайвої ваги.

"Кефіру нерідко приписують трохи магічні властивості в плані схуднення.

І справді, якщо у своєму раціоні бургер замінити на кефір, то магія відбудеться. Однак не варто надто захоплюватися і влаштовувати собі розвантажувальні дні на кефірі! І кефір, і шлунковий сік мають низьке значення рН.

Не отримуючи іншої їжі, наш бідний голодний шлунок ще більше продукує соку і перетравлює свою власну слизову оболонку. Звісно, ви схуднете, однак ще й за рахунок того, що їсти нічого не зможете", – розповідає Олена Лівінська.

Читайте також