Чи такі поживні мюслі?

Чи такі поживні мюслі?

З того часу, як мюслі з’явилися на прилавках магазинів і здобули славу корисного дієтичного продукту, у багатьох сім'ях перестали ламати голову, що ж з'їсти на сніданок або перекусити в очікуванні обіду

Справді, мюслі - чудова альтернатива булочкам, тістечка та іншим хлібобулочним виробам. Виготовлені з цілого зерна, багатого на складні вуглеводи, клітковину і мінеральні речовини, мюслі є дуже корисним продуктом для здорового харчування. Однак їхній сьогоднішній асортимент, створений виробниками з намаганням перевершити конкурентів і привернути увагу до своєї продукції, змушує вибирати мюслі дуже обережно.

Щоб зрозуміти, чи справді такі корисні мюслі, як про них думають, потрібно знати, з чого вони складаються. Основу їх становлять зерна або пластівці пшениці, жита, вівса. Але дуже часто їх збагачують різними смаковими і вітамінними добавками, горіхами, насінням, фруктами, шоколадом тощо.

Сама основа — справді корисна всім без винятку, що ж стосується добавок, то тут є свої «підводні камені». Наприклад, людям з надмірною вагою і діабетом протипоказані мюслі з медом, шоколадом, калорійними і солодкими фруктами, горіхами.

Але найбільшу небезпеку становлять мюслі з екзотичними фруктами, а точніше, із сухофруктами. Дуже часто для того, щоб сухофрукти довго зберігалися і мали привабливий для покупця золотистий колір, виробники обробляють їх сіркою. Вживання такого продукту, крім алергічних реакцій, може викликати і захворювання шлунка.

Найкраще купувати мюслі без добавок, тобто мікс із різних зернових культур. Збагатити їхній смак, за бажання, можна свіжими фруктами, горіхами та іншими добавками, які точно не завдадуть вам шкоди. До того ж така страва вийде набагато кориснішою.

Особливу увагу на цей продукт слід звернути людям, що страждають від зайвої ваги. Харчові волокна, що містяться у мюслях, перетравлюються дуже повільно, тому відчуття голоду після їх вживання не настає довго.

Ще одна позитивна дія мюслів на організм — посилення перистальтики кишківника, завдяки чому він швидше позбувається шлаків, токсинів і надлишкового холестерину.

Якщо ви хочете схуднути, слід ретельно добирати мюслі зі смаковими добавкими або взагалі від них відмовитися. Фрукти можна використовувати будь-які, окрім бананів, але в розумних кількостях. Але краще за все вживати цей продукт з натуральними соками без цукру або кисломолочними продуктами.

Для хворих на діабет випускають мюслі без підсолоджувачів, що містять значну кількість спеціальним чином оброблених зернових волокон.

Якщо ж ви страждаєте від захворювання шлунково-кишкового тракту, то перед вживанням мюслі потрібно кілька хвилин потримати в киплячій воді. Звичайно, така обробка позбавить їх частини корисних властивостей, зате запобігатиме виникненню таких неприємних явищ, як метеоризм.

Отже, мюслі корисні всім, якщо вони складаються з натуральних продуктів. Дієтологи рекомен­дують вживати їх по 100-130 г на день. А з добавками ви швидко розберетеся самі.

Читайте також