"Бояться геть усі, а кому не страшно?"

А почалося все 26 лютого 2022 року, коли Юрій прийшов під стіни ТЦ КСП у Костополі, щоб піти на фронт. Однак чоловіків було стільки, що лише 28 лютого його мобілізували до лав Збройних сил України. Так звичайний програміст-айтішник став стрільцем. Саме тому отримав позивний "ГУГЛ".

- Бояться геть усі. А кому не страшно? – так починає свою розмову 26-річний Юрій на псевдо "ГУГЛ". – Що я скажу ухилянтам. Рано чи пізно там побувають усі. Їхній час теж настане. Війна триває, а людський ресурс закінчується.

Боєць розповів про свій бойовий шлях та поранення.

- Найтяжче – витягувати своїх хлопців, особливо їх втрачати, - так говорить Юрій про ті часи, коли в складі окремого стрілецького батальйону виконував завдання на лінії зіткнення.

Спочатку була зачистка населених пунктів Козацьке та Духанівка, що на Сумщині. Там було його бойове хрещення. Потім з осені 2022 року до зими 2023 року брав участь у боях за Бахмут.

- Ми думали, що тут надто важко. Але потім зрозуміли, що це далеко не так. Адже тут можна було заховатися за будинком, кущі та дерева теж були хоч якимось, але сховком. А потім настало справжнє пекло, - так Юрій говорить про утримання позицій біля населених пунктів Оріхове, Василівка, Громове. – Довкола майже гола місцина. Сховатися немає як. А утримувати позиції потрібно. У першому ж бою з тридцяти побратимів більшість стали трьохсотими, і поранення були далеко не легкими. Далі були Торецьк, Дружба, Іванівське. Та чи й згадаєш усі ті містечка та селища, які доводилося виривати з лап ворога…

Навесні 2023 року під час штурму Юрій отримав осколкове поранення від 120-мм міномету. Було тривале лікування, і там на лікарів чекав справжній сюрприз.

- Я просто мав другу групу інвалідності пожиттєво. І коли йшов мобілізовуватися до ТЦКСП, нікому про це не сказав. Та і не до того тоді усім було. А тут після усіх обстежень лікарі виявили мою хворобу. І вирок їхній був однозначним – обмежено придатний до військової служби із забороною проходити службу в бойових підрозділах. Так я опинився в роті охорони Рівненського обласного ТЦКСП і теж на посаді стрільця.

За збереження життя особового складу та вольові якості Юрія нагороджено відзнакою командувача військ оперативного командування «Захід» та медаллю «За оборону міста Бахмут».

За матеріалами Рівненського обласного ТЦК та СП.

Читайте також