Фітнес для пенсіонерів: у Вараші безкоштовно проводять заняття для літніх жінок

Фітнес для пенсіонерів: у Вараші безкоштовно проводять заняття для літніх жінок

Не секрет, що після виходу на пенсію в українців змінюється стиль життя: звужується коло спілкування, втрачається соціалізація, зменшуються доходи. Через вік та брак активності страждає фізичне та психічне здоров’я. Але це - не про пенсіонерок з Вараша. Понад три роки 40 жінок відвідують заняття з фітнесу.

У Вараші при центрі соціальних служб діє "Університет третього віку", частина якого – безкоштовні заняття з фітнесу, повідомляє Суспільне.

Фітнес-тренерка та керівниця проєкту "Університет третього віку" 66-річна Юлія Ходюнова говорить, що вечірня група переповнена, змоги взяти ще когось немає, тому й вирішили оголосити набір до денної.

- У вечірній групі у нас займаються 40 жінок. Але це група вікова: є ті, хто після операції, є хворі, хтось у санаторій поїхав — тож за фактом до десятка не буває на кожному занятті. Це працюючі пенсіонери та ті, хто давно займається. Більше в цю групу взяти не можу. Але запит є. Тож виставила оголошення про набір у денну групу, розраховую на людей 30, не більше.

За словами фітнес-тренерки на заняття потрібна довідка від сімейного лікаря, а ще — каремат і пляшка з водою.

- У нас є кімната, де ми все зберігаємо: каремати, пляшки з водою для силового навантаження, взуття змінне. Нічого не треба буде носити з собою, окрім невеликої пляшки питної води для себе. Воду мої жіночки вже навчились пити на заняттях, це необхідно для відновлення водного балансу, - каже тренерка.

Юлія Ходюнова розповіла, що жінки, які відвідують заняття фітнесу, здружилися, разом подорожують, підтримують одна одну та волонтерять.

- Майже всі з тих жінок, які є у групі фітнесу зараз, займаються вже три роки. Дівчата мої — молодці, замість телевізора, лавочки — ось така активна альтернатива. Це і фітнес, і спілкування, і жарти, і подорожі, природа. А ще й волонтерство — ще місяць будемо в’язати шкарпетки, збираємо передачі на шпиталі, на передову, - додає пані Юлія.

63-річна Галина Боднарчук займається фітнесом понад три роки. За її словами, за цей час побачила у собі зміни на краще, стала витривалішою:

- Мені дуже подобаються заняття. Тренуємося годину: по 15 хвилин розминки, вправи з гумкою, на карематі та зі стільцем. Обов'язково воду п'ємо. Я займаюся з рушничком на шиї — бо навантаження велике. Хоч Юля завжди нам каже займатися доти, доки комфортно, не перенапружуватись. Наша тренерка завжди підбадьорює, робить компліменти. І хоч втома, звісно, є, та вона приємна: руки, ноги болять після тренування, зате потім і в город легше йти.

Жінка розповіла, що потрапила у групу фітнесу за порадою подруги:

- За час занять ми усі дуже здружилися, стали майже сім'єю. У нас така дружня, тепла атмосфера, ми не сперечаємось про релігію чи політику — поважаємо одна одну. Як якась радість чи біда в кого — ми разом. Під час занять ми не говоримо, але майже щонеділі, у вихідний, збираємось разом на морозиво чи чай.

Читайте також