Японських ґейш «дістали» папараці

Японських ґейш «дістали» папараці

Фотографувати цих жінок місцева влада заборонила ще п’ять років тому. Але нахабні іноземні туристи мають то в носі…

Чимало американських і європейських туристів, що відвідують Японію, мріють зробити селфі з екзотичними ґейшами. Зокрема у древній японській столиці Кіото, де нахабним папараці заборонили фотографувати ґейш іще 2019 року. Однак безпардонні іноземці на цю заборону не зважають, пише Високий замок.

Ґіон є одним із п’яти районів древньої столиці Японії, де на вулицях можна зустріти ґейш у їхньому традиційному вбранні. Цей район славиться своєю неповторною історичною атмосферою, але його жителям популярність Ґіона часто заважає. Зокрема, місцевих ґейш атакують нахабні іноземні гості, вимагаючи, аби ці «туристичні атракції» позували для «атмосферних» фото й селфі.

П’ять років тому місцева влада, щоб гарантувати ґейшам безпеку й спокій, запровадила заборону на фотозйомку цих жінок (і селфі з ними) на вулицях кіотського району Ґіон. За порушення карають штрафом у розмірі приблизно 100 доларів США. Однак численних папараці не лякають ані штрафи, ані попереджувальні інформаційні буклети, ані відповідні оголошення на вулицях…

Як розповів CNN представник місцевої влади, ресторатор Ісокадзу Ота, проблема «ґейша-папараці», як називають агресивних фотографів, загострилася після пандемії, коли до Японії знову почали приїжджати сотні тисяч туристів із-за кордону. Як наслідок, із квітня 2024 року влада району планує повністю закрити для туристів бічні вулиці Ґіона, де часто можна зустріти ґейш. Винятком буде головна вулиця району, Хана­мікоджі, на яку заборона не пошириться.

Інша ідея, яку розглядає місцева влада, — зобов’язати туристів подорожувати вулицями Ґіона лише у супроводі місцевих гідів.

Довідка «ВЗ»

Ґейша (японською «людина мистецтва») — традиційна японська артистка, що розважає своїх гостей і приятелів танцями, співами, чайною церемонією, цікавою розмовою тощо, інформує Вікіпедія.

Читайте також