Жінка придбала на аукціоні старі весільні фото, які належали шпигунці ЦРУ

Жінка придбала на аукціоні старі весільні фото, які належали шпигунці ЦРУ

Гаррієт Гелбрейт у молодості працювала на ЦРУ. Вона була одружена з агентом, вони працювали в парі. Близько 30 років тому жінка передала весільні портрети родичам, і вони загубили їх. Цьогоріч Сандра Пойндекстер виграла весільні фото жінки на аукціоні у США. Вона припустила, що ці фото дуже цінні для нареченої, і почала її шукати.

Історію світлин розповіли місцеві телеканали, пише ВВС, посилаючись наWashington Post.

66-річна Сандра Пойндекстер – медсестра на пенсії. Вона пише романи та створює мистецтво, а ще регулярно відвідує місцеві аукціони в пошуках товарів для рукоділля.

Вона побачила весільні ретро портрети у коробці зі старими фоторамками на аукціоні у штаті Вірджинія. Сандра була зачарована чорно-білими фотографіями та нареченою, яка позує на них.

- Я не могла повірити, наскільки вони чудові. Жінка та її сукня були приголомшливими, а фото – зроблені професійно, – розповіла Сандра.

Жінка зробила ставку 5 доларів за портрети й виграла лоти, але вона не планувала залишати фотографії собі.

- Я хотіла з’ясувати, як щось таке дорогоцінне може опинитись на аукціоні. Щось підказувало мені, що фото для когось особливі, – зазначила Сандра.

На звороті однієї з рамок був шматок малярської стрічки з іменем "Гаррієт Елізабет Маршалл (Гелбрейт)". Ймовірно, це було ім’я нареченої. Після аукціону вона опублікувала фотографії портретів у місцевій групі у Facebook і запитала, чи хтось знає цю жінку чи її родину.

Допис побачила жителька містечка Лінчбург 65-річна Донна Рейчард. Вона впродовж 3 годин шукала родичів Гаррієт Елізабет Гелбрейт та подзвонила десь 15 людям із цим прізвищем. Донна продовжувала пошук, допоки не знайшла сина Гаррієт Гелбрейт.

Тоді Донна Рейчард поділась з Сандрою Пойндекстер результатами свого пошуку. Сандра пообіцяла відправити портрети додому до нареченої в Сан-Антоніо.

85-річна Гаррієт Гелбрейт розповіла Сандрі та Донні передісторію цих світлин. Наприклад, сукню, в якій вона була на фото, створив Крістіан Діор. Плаття їй подарувала мати колишнього хлопця. Портрети молодят Гелбрейт зробив Бредфорд Бакрах – фотограф з округу Колумбія. Він знімав багатьох знаменитостей та високопосадовців, зокрема й багатьох президентів США.

Нареченій був лише 21 рік, і тоді вона навіть не підозрювала, що Бахрах був відомим фотографом. Вона часто проходила повз студію неподалік від дому. Гаррієт зізналась, що часто переглядала фото у вітрині і мріяла, що фотограф зробить світлини й для неї. Одразу після укладання шлюбу наречена зі своїм чоловіком Вільямом прийшла у студію в Dior. Це було літо 1959-го.

- Мені знадобилося півтора року, щоб оплатити рахунок, – сказала Гаррієт.

Вона пояснила, що не очікувала такої високої вартості весільних портретів.

Чоловік та дружина були агентами ЦРУ та працювали разом у різноманітних операціях як шпигуни у Марокко, Алжирі та Польщі. У пари було двоє спільних дітей, але одна донька померла від менінгіту у 16 років. Коли подружжя Гелбрейтів вийшло на пенсію, обидва стали художниками.

У 2016-му чоловік Гаррієт помер, і за рік жінка перебралась в інше місто, щоб бути ближче до своєї родини. 30 років тому Гаррієт передала портрети своїй матері, яка жила в Лінчберзі, а потім світлини лежали у будинку сестри. Коли Гелбрейт запитала про фото, її сестра сказала, що не може їх знайти.

Але Гаррієт завжди сподівалася подарувати портрети своїм двом онукам, яким зараз 23 і 30 років. Після кількох років безрезультатних пошуків вона вирішила, що світлини назавжди зникли. Коли жінка отримала весільні фото, то відчула, що зображення повернули її у щасливі спогади.

- Ми з чоловіком прожили в шлюбі 56 років, і у нас був дуже міцний, повний любові шлюб – такий старомодний, – додала Гаррієт.

Читайте також