Загинув сам, але врятував життя чотирьом

Загинув сам, але врятував життя чотирьом

Історична ніч на 19 грудня у Рівненській міській лікарні. Там вперше за роки функціонування закладу провели операцію з пересадки серця. Трансплантація тривала понад сім годин. Шанс на життя отримав 46-річний Сергій Кушнір із Сарн, який понад шість років страждав на серцево-судинну недугу. Донор — 37-річний чоловік, рідні якого після констатування смерті головного мозку зважились на надскладний крок і написали згоду на забирання органів.

Поки дружина Сергія (на фото) Ніна Кушнір не знаходила собі місця у палаті, в операційній працювали майже два десятки медиків. Оперувати вирішили у Рівному, адже довезти орган до Києва не встигали — серце поза тілом людини живе лише чотири години. Трансплантологи з Інституту ім. Шалімова спільно з рівненськими лікарями працювали з 23-ї години і до шостої ранку.

— На операцію з трансплантації серця завжди дуже багато людей задіяно. Також працює дві операційні одночасно, — каже завідувач відділення трансплантації і хірургії серця Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова Артур Габрієлян.
Сергій був удома з дружиною, коли зателефонували лікарі. Зібрався швидко, бо на цей дзвінок, каже пані Ніна, дуже чекав!
— У Сергія була дисталакційна кардіоміопатія, тобто збільшувалось серце. А з часом ще й забились чотири коронарні судини, відтак серце не живилось кров’ю, фактично воно у нього працювало відсотків на 20, — розповідає дружина реципієнта Ніна Кушнір.
Донор — 37-річний чоловік.
— Пацієнт поступив до нас напередодні з ознаками тяжкої черепно-мозкової травми, в стані переохолодження, у вкрай тяжкому стані, в клінічно глибокій комі. Був госпіталізований в нейрореанімаційне відділення, — прокоментував завідувач нейрохірургічного відділення Рівненської центральної міської лікарні Микола Тимощук.
За життя пацієнта лікарі боролись кілька днів. Коли констатували смерть головного мозку, звернулись до рідних з проханням врятувати інші життя.
— Дуже важка розмова була. Мама і сестра чоловіка раптово втратили рідну людину. Вони не могли повірити, — каже головний лікар Рівненської міської лікарні Євген Кучерук.
Надскладне рішення матері й сестри чоловіка врятувало не лише Сергія. Печінку та нирки померлого чоловіка отримали ще три людини.
— Якщо ви читали, що наше Рівне прославилось першою операцією з пересадки серця, то знайте всі — це прославив його мій братик Назарій Тополюк, який врятував не одне, а чотири життя! Спочивай з миром, мій рідненький. Будемо завжди тебе любити, — написала згодом на своїй сторінці у соцмережі рідна сестра донора Віта Тополюк.
Щоправда, обставини травмування Назарія досі не з’ясовано.
— Я дуже співчуваю родині донора і дуже вдячна за те, що вони погодились на донорство, що вони віддали серце свого єдиного сина. Завдяки їхній добрій справі було врятовано життя мого чоловіка, — каже дружина реципієнта Ніна Кушнір.
До пересадки органів лікарі Рівненської центральної міської лікарні готувались давно. Фахівці пройшли необхідне навчання, а заклад отримав відповідну ліцензію.
— Ми сподіваємось, що завдяки зусиллям лікарів України, які є справжніми ентузіастами своєї справи, трансплантологія вийде з ряду чогось незвичайного, перейде у список звичайних операцій, як це є у всьому світі, — каже Артур Габрієлян.
На Сергія вдома чекає двоє дітей: 17-річна донька та 15-річний син. Нині він у стабільному стані. Наступного після операції дня трансплантологи доправили його до столиці, й до повного одужання чоловік перебуватиме в Інституті трансплантології ім. Шалімова. Назарій Тополюк посмертно став донором ще для трьох чоловіків. Їм пересадили печінку і нирки померлого рівнянина.

Світлана ПРОКОПЧУК

Назарій Тополюк — хто він?

Назарія Тополюка під ранок 16 грудня знайшли біля лікарні медики. Чоловік був весь побитий, з травмою черепа.

Його відразу госпіталізували у відділення нейрохірургії, повідомили про нього правоохоронцям. Та оскільки у потерпілого не було документів, що посвідчують особу, поліцейські попросили через соцмережі допомогти впізнати чоловіка. Його впізнала рідна сестра Віта, яка нині перебуває за кордоном. Відразу ж повідомила матері, а та приїхала до лікарні.

Мати Назарія Тополюка розповіла оперативникам, що син проживав з нею у квартирі. Працював на будівництвах, іноді залишався там на ніч. Тому вона не відразу забила на сполох, коли Назар не прийшов ночувати додому.
Рідні Назарія зараз у глибокій жалобі, не можуть змиритися зі смертю сина і брата.
— Був веселим, життєрадісним, — розповіла знайома родини Олена. — З сім’єю у нього не склалося, жив з матір’ю, дуже любив племінників. Був роботящим. Що сталося в ту фатальну ніч — ми не знаємо. Але його вбили… Тіло не просто так виявилося у лікарні. Думаємо, що самі вбивці притягли його туди і кинули. Покинули помирати біля дверей лікарні.
Обставини загибелі Назарія Тополюка з’ясовують правоохоронці.
— Поки що триває слідство за фактом заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, — розповіли у відділі комунікації Національної поліції в Рівненській області. — Ще немає результатів судмедекспертизи, яка повинна встановити причину смерті, тобто що стало причиною травми голови. А також чи був він у стані алкогольного сп’яніння.
Згідно зі статтею 121 Кримінального кодексу України, зловмисникові або групі зловмисників загрожує позбавлення волі на термін від 7 до 10 років.

Читайте також