З варикозом можна ходити довго, але краще звернутись до лікаря

З варикозом можна ходити довго, але краще звернутись до лікаря

Зауважили, що під кінець дня починають боліти та набрякати ноги? Це може бути пов’язано зі спекою, проте не варто виключати й таку причину, як патологічні зміни у венах.

За підрахунками фахівців, в Україні від варикозного розширення вен страждає 10 млн осіб, з них 5 тисяч мають ускладнення у вигляді тромбозів. За варикозу венозні клапани втрачають еластичність, і кров замість того, щоб текти з поверхневих у глибокі ділянки, тече в протилежному напрямку. Як наслідок, тиск у судинах підвищується й вени розширюються, подовжуються, стають звивистими. Тромбоз — це коли в патологічний процес втягуються глибокі вени, в яких утворюються згустки крові.

Як пояснює судинний хірург Іштван Маркуш, варикозне розширення поверхневих вен — це хронічне захворювання, яке проявляється судомами та набряками, відчуттям печіння, швидкою втомлюваністю ніг і появою на них трофічних виразок. З варикозом можна ходити довго, але без лікування хвороба рано чи пізно призведе до серйозних ускладнень.

Найнебезпечнішим з них є гострий тромбофлебіт поверхневих вен, який може поширюватися на глибокі судини й викликати тромбоемболію легеневої артерії, коли свіжий тромб, який сформувався у глибокій вені, відривається від стінки судини та потрапляє в легені. Іншим доволі поширеним ускладненням є трофічні виразки нижніх кінцівок.

Тривожним «дзвіночком», який вимагає негайного звернення до судинного хірурга, медики називають гіперпігментацію, коли шкіра на ногах темніє. Варикоз може також вилитися у масивну кровотечу, що призведе до анемії, нерідко важкої, коли рівень гемоглобіну знижується до 6,5?7,9 г/дл за норми понад 13 г/дл для чоловіків і більш як 12 г/дл для жінок.

Захворювання прогресує поступово, та якщо на ранніх стадіях можна обійтися зміною способу життя й прийомом медикаментів, то більш пізні вимагають хірургічного лікування.

На сьогодні виділяють шість основних стадій варикозу:

* стадія — коли видимих проявів хвороби ще немає, але вже турбують важкість і судоми в ногах;

* стадія — коли з’являються судинні «зірочки» (під шкірою формуються дрібні венозні сіточки), а також по ночах можуть турбувати судоми м’язів литок;

*стадія — вени нижніх кінцівок збільшуються в розмірах, стають вираженими;

* стадія — ноги набрякають, і набряк не сходить навіть після відпочинку;

* стадія — на шкірі та у підшкірно-жировій клітковині виникають трофічні зміни: ліподерматосклероз, коли шкіра атрофується і твердне, дерматит, коли виникає запалення, що призводить до порушення структури тканин, тощо;

* стадія — трофічна виразка загоюється;

* стадія — трофічна виразка знову відкривається й без втручання вже не загоюється.

Як зазначає Іштван Маркуш, у випадку варикозу застосовують два методи оперативних втручань. Перший — це відкриті стандартні венектомії, коли хірург проводить розріз у паху та видаляє стовбур вени. Такі операції є достатньо травматичними. Другий метод — термальний. Це або електроваскулярна лазерна коагуляція, або радіочастотна абляція. Такі операції не передбачають великих розрізів, а отже, є менш травматичними для пацієнтів. Перевагами є також відсутність больових відчуттів, рубців і швів й короткий період госпіталізації. Сама операція триває менш як одну годину.

Читайте також