Як відіпрати фарбу з одягу: топ-5 засобів, які найкраще впораються з плямами

Як відіпрати фарбу з одягу: топ-5 засобів, які найкраще впораються з плямами

Кожен із нас навесні хоча б раз у житті стикався з поширеною ситуацією: у парку оновили колір лавок, а ви через неуважність сіли на одну з них і забруднили улюблений одяг. Досвідчені господині в цьому випадку радять діяти швидко і виводити плями одразу, як і плями від трави.

Якщо фарба ще не засохла, її потрібно постаратися максимально видалити з одягу механічним способом – за допомогою ножа чи пилки для нігтів. Потім залишки речовини можна спробувати вивести одним із доступних засобів, які є вдома у кожного.

Фото: pinterest.com

Оцет

Знадобиться 7-9% оцет - 70 мл (або можна замінити його аміаком - 40-45 мл) і сіль - 35-45 г. Необхідно брати харчову сіль, тому що йодована може вплинути на колір одягу.

Змішуємо речовини до створення однорідної маси, наносимо на забруднення, накриваємо харчовою плівкою або рушником і залишаємо на 5-8 хвилин. Після цього видаляємо засіб для виведення плям за допомогою губки акуратними пружинистими рухами. Потім перемо, щоб змити залишки речовини з одягу.

Зазначимо, що вивести пляму в такий спосіб можна тільки в тому випадку, якщо вона поставлена акриловою фарбою. З масляними та іншими видами фарб можуть виникнути проблеми – забруднення буде очищене не до кінця.

Вершкове масло

Вивести пляму від олійної (масляної) фарби допоможе звичайне масло. Необхідно взяти 70-80 г вершкового масла та приблизно стільки ж прального порошку.

Заздалегідь виймаємо його з холодильника, щоб воно розм'якшилося при кімнатній температурі. Потім змішуємо з порошком і наносимо на забруднення і тремо зворотною стороною губки або зубною щіткою. Змиваємо суміш, якщо пляма вивелася не повністю, проробляємо те саме, накриваємо харчовою плівкою або рушником і залишаємо на 30-40 хвилин. Після цього перемо з порошком або рідким миючим засобом.

Перекис водню

Щоб вивести пляму від фарби на світлому одязі, беремо перекис водню. Наливаємо трохи рідини на пляму, залишаємо на 2-3 години. Якщо пляма не виведеться з першого разу, повторюємо процедуру декілька разів. Потім перемо річ як завжди - вручну або в пральній машині.

Спирт

Щоб вивести пляму від водоемульсійної або латексної фарби, необхідно взяти спирт, змочити в ньому ватний диск і пройтися по забрудненим ділянкам. Потім протираємо чистою ганчіркою, щоб витерти залишки.

Ацетон

Вивести плями від фарби також допоможуть популярні розчинники: скипидар, керосин, ацетон, а також знадобиться нашатирний спирт. Виливаємо на пляму один із перерахованих вище розчинників і тремо за допомогою ватного диска, попередньо змоченого нашатирем, допоки пляма не зникне. Потім перемо річ у звичайному режимі.

Фото: pinterest.com

Читайте також