Як ветеранам війни отримати протез: розповіли у Рівненській ОДА

Як ветеранам війни отримати протез: розповіли у Рівненській ОДА

Проблема протезування в Україні особливо гостро постала з 2014 року. Та значно зросла потреба в таких засобах після повномасштабного вторгнення.

Тож як отримати протез ветерану?

- Першочергово варто звернутися із заявою про потребу в протезуванні до регіональних органів соціального захисту населення та надати перелік документів. Їх також можна подати у ЦНАПі за місцем проживання, - розповіла керівниця Рівненського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Сніжана Балахно.

Документи, які необхідно додати до заяви:

* паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;

* ідентифікаційний номер;

* рішення ВЛК чи висновок ЛКК (для учасників бойових дій та постраждалих, яким не встановлено інвалідність);

* витяг з наказу командира військової частини (начальника територіального підрозділу) або довідку про обставини травми, видану командиром військової частини (начальником територіального підрозділу), або копію іншого документа з відомостями про участь у бойових діях.

Після цього ветеран обирає компанію, яке виготовляє штучні кінцівки, та подає до нього відповідну заяву. Далі підбирає та замовляє на вибраному підприємстві протез.

- Окрім ветеранів війни та учасників бойових дій, право на безкоштовне протезування мають й інші категорії громадян. А саме: люди з інвалідністю; цивільні, які постраждали внаслідок бойових дій; люди похилого віку; жінки після мастектомії та діти з порушеннями опорно-рухового апарату, - зауважила директорка департаменту соціальної політики ОДА Роза Слободенюк.

Також за її словами, можна отримати компенсацію від держави, якщо людина придбала протез самостійно, але виріб повинен бути з відповідного переліку Міністерства соцполітики. Допоміжні засоби реабілітації теж надають безкоштовно, або їхню вартість компенсують.

Читайте також