Як можна розмножувати лаванду насінням

Як можна розмножувати лаванду насінням

Хто не любить лаванду? Мабуть усім подобається м'який та чарівний аромат цариці ароматних рослин. Крім того, цей невибагливий, досить витривалий напівчагарник із середземноморських країн є справжньою годівницею для голодних метеликів або бджіл усіх видів. Ніщо не завадить вам провести власний експеримент з посівом. Щоб він увінчався успіхом, візьміть до уваги основні поради, пише видання Mein schoener Garten.

Коли лаванда відцвітає, численні бджоли та метелики, безумовно, виконали всю роботу із запилення, і насіння дозріває на всіх квіткових головках, що залишилися. Збирати насіння навесні найкраще перед обрізанням. Безпечніше зберігати його в холодильнику близько 14 днів. Для цього покладіть його на вологий пісок, наприклад, у герметичну коробку для зберігання.

Посів слід проводити в прохолодному місці — лаванда проростає при температурі від 10 до 20 градусів — але не можна допускати впливу морозів.

Ґрунт для вирощування не повинен містити поживних речовин і повинен бути водопроникним, як і ґрунт на грядці пізніше. Для проростання лаванді потрібне світло. Тому насіння слід розкласти по субстрату і засипати ґрунтом не товще, ніж зернятко. Ви можете використовувати товкачик для насіння або невеликий плоский шматок дерева, щоб притиснути насіння.

Після цього добре обприскайте ґрунт або полийте один раз — наприклад, з пульверизатора — дуже акуратно, щоб насіння не вимилося, а потім накрийте контейнери прозорою кришкою, щоб захистити їх від висихання.

Через два-три тижні з'являються сходи. Якщо вони розташовані близько один до одного, кожну рослину обережно пересаджують у горщик ще через два тижні і вирощують під укриттям. Тепер обережно поливайте і не давайте їм пересихати.

Коли молоді рослини зміцніють в середині літа, їх можна пересадити на призначені місця в саду або в кашпо. У першу зиму маленькі рослини лаванди слід принаймні захистити від морозу нетканим матеріалом або, якщо вони все ще ростуть у горщиках, перенести їх у прохолодне і захищене від морозів зимове приміщення. Добре вирощені рослини — зимостійкі.

Читайте також