В`єтнамець 40 років прожив в джунглях і помер через пиво

В`єтнамець 40 років прожив в джунглях і помер через пиво

Маленький Хо Ван Ланг біг щодуху за батьком в бік джунглів.

- Давай, синку, поквапся, - підбадьорював хлопчика Хо Ван Тхань, озираючись назад. Над їхніми головами з ревом проносилися американські бомбардувальники. Десь вдалині було чути свист падаючих снарядів. На календарі був 1972 рік - війна у В'єтнамі в самому розпалі.

Хо Ван Тхань поховав половину сім'ї. Під час одного з нальотів американських військових він втратив дружину і двох дітей. Єдиним сенсом його життя став дворічний Хо Ван Ланг, тому батько вирішив сховатися разом з молодшим сином в джунглях - подалі від жахів війни. Старший син Хо Ван Три навідріз відмовився залишати рідне село і жити дикунами в тропічних лісах.

- Якщо вб'ють, значить, так судилося, - відповів він батькові.

А ось малюка Ланга ніхто не питав.

Після розміреного, хоч і бідного життя в крихітному селі, існування в джунглях стало справжнім випробуванням. Батько з сином вчилися добувати собі їжу. Їли в основному фрукти і овочі - коли освоїли землеробство. Іноді мед, коли виходило знайти вулик. Не гребували і полюванням, причому на вечерю йшла будь-яка дичина, яку вдалося знайти: дрібні гризуни, мавпи, змії, ящірки, жаби, кажани ...

Невеликий будинок з гілок вони побудували прямо на дереві - щоб самим не стати чиєюсь здобиччю. А з одягу добровільні самітники задовольнялися листям, яке чіпляли на стегна. Про те, що відбувається за межами джунглів, Ланг і Тхань не знали. Вони жили з упевненістю, що війна триває, тому повертатися додому не поспішали. Чим довше Тхань залишався в лісі, тим думка про повернення здавалася йому нестерпною. Ланг ріс, знаючи трохи більше десятка слів з корнської мови (місцевий діалект): таткові було не до домашнього навчання.

У джунглях вони прожили 41 рік і, можливо, залишилися б там і довше, якби Тхань тяжко не захворів. У 2013 році група місцевих жителів випадково натрапила на батька з сином. Повернувшись в село, вони розповіли про лісових пустельників рятувальникам, які вирішили евакуювати сім’ю, щоб надати їм медичну допомогу. Лікарям вдалося виходити Тханя. Він ще прожив чотири роки.

Повернення "в'єтнамських Мауглі» в цивілізований світ стало сенсацією. Долею Ланга зацікавився вчений Альваро Сорес. У 2016 році він умовив свого нового друга разом відправитися в джунглі, щоб провідати хатину на дереві, де виріс Ланг. Там вони провели п'ять днів, добуваючи собі їжу полюванням і збиранням. В результаті дослідник опублікував книгу про життя Хо Ван Ланга.

За словами вченого, Ланг, незважаючи на свій вік (в той момент йому було за 40), нагадував за розвитком маленьку дитину. Зате швидко бігав, швидко забирався на дерева, був витривалий і сміливий.

Життя серед людей підкосило Ланга. Він не зміг адаптуватися до нових реалій: дивувався електричній лампочці, яка світила вночі, радів телевізору . Згодом Ланг став частіше скаржитися на самопочуття. Зрештою лікарі поставили йому смертельний діагноз - рак печінки.

Як не дивно, загубили Ланґа не джунглі зі своїми суворими законами, а холодильник з банками пива.

- Чесно кажучи, боляче було дивитися на нього в умовах цивілізації. Я розумів, що його організм не впорається з обробленою їжею і алкоголем, до якого він звик.

Незважаючи на вмовляння одного, повертатися в хатинку на пальмі Ланг відмовлявся.

Читайте також