На Рівненщині врятували жінку, яка впала у колодязь

На Рівненщині врятували жінку, яка впала у колодязь

У Дубні сусіди та надзвичайники рятували 61-річну жінку, яка впала у колодязь. Як і коли дубенчанка Валентина Мельничук впала у 30-метровий колодязь, ніхто не бачив. Лише за якийсь час стогін із криниці почули господарі обійстя, де вона викопана. Рятувати жінку кинувся один із сусідів. Чоловік спустився на дно і вже почав обв’язувати постраждалу мотузками. Допомогли чоловікові підняти на поверхню жінку рятувальники.

Минулої суботи Іван Кормош йшов повз свою криницю, аж раптом почув із неї стогін.

— Ми криницею вже багато років не користуємось. Всередині насос, він і подає воду в будинок. Дверцята зазвичай зачинені. Я їх навіть цвяхами забив. Аж тут бачу: відірвані! А в колодязі хтось стогне. Я покликав дружину, щоб разом глянути всередину, — розповідає Іван Кормош.

Пані Катерина спершу здивувалась тій новині, про яку сказав їй чоловік, але до колодязя таки пішла.

— Я нахилилась і запитую: хто там? А у відповідь чую: «Я… Валя…» — пригадує ту розмову Катерина Кормош.

У жінці на дні колодязя пенсіонери впізнали сусідку. Щоб витягнути її з води, почали кликати на поміч інших сусідів.

— Я вибігла на вулицю, а ніде нікого немає. Аж тут дорогою їде сусід Василь із сином. Він прибіг, думав, як витягнути сусідку. Я ж згадала, що у криниці мотор увімкнений. Побігла до будинку, аби вимкнути. Щоб не нашкодив ще більше. Взяла відро, бо думала, що посадимо Валю у відро і так витягнемо, — додає пані Катерина.

Василь спустився на дно колодязя по сусідку ще до приїзду надзвичайників. Рятувальники, коли приїхали за його ж викликом, допомагали діставати постраждалу.

— Ми світили в колодязь, щоб видно було. А потім за допомогою рятувальної мотузки страхували потерпілу, поки витягували її на поверхню, — розповідає керівник караулу Дубенської пожежно-рятувальної частини Василь Вишневський.

Рятувальники кажуть: чоловік вчинив благородно і водночас відчайдушно. Спускатись на таку глибину без кисневого обладнання небезпечно. Адже 30 метрів — це як 9?поверховий будинок! Кажуть: жінка залишилась живою, бо у колодязі була вода.

— Одяг на ній був мокрий. Хоч і при свідомості, та нічого не говорила. Лише водила очима. Налякалась дуже! Але те, що в неї після такого «польоту» несерйозні травми, означає, що вона народилась у сорочці, — розповідає командир відділення Дубенської пожежно-рятувальної частини Михайло Гутюк.

До лікарні Валентина потрапила з переохолодженням. Через тяжкий стан спочатку жінку госпіталізували до реанімації. Нині перевели до травматології.

— Жодного перелому в пацієнтки не виявлено. Діагностували лише забій хребта у поперековій ділянці, — коментує заступник директора Дубенської районної лікарні Віталій Табачук.

Пані Валентина каже: чого пішла до сусідської криниці, не пам’ятає. Своїм рятівникам передає вітання.

— Я дякую сусіду Василю та рятувальникам, які мене дістали, — каже пані Валентина.

Для повного одужання, прогнозують лікарі, Валентині потрібен щонайменше тиждень.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також