Робочий тиждень — лише чотири дні

Робочий тиждень — лише чотири дні

Іспанія може стати першою країною у світі, де буде запроваджено чотириденний робочий тиждень — замість п’ятиденного.

Ініціатором введення чотириденного робочого тижня була ліва партія Mas Pais. Її діячі переконані: проведення на роботі більшої кількості годин зовсім не гарантує вищу продуктивність праці. За словами одного з лідерів партії Іньїго Еррехо, автори ідеї домовилися з урядом Іспанії про запуск пілотного проєкту 32-годинного робочого тижня.

Взяти участь у проєкті, який триватиме три роки, зможуть кілька приватних компаній, державних організацій і відомств. Для цього надали 50 мільйонів євро (аби усі ці організації могли пройти це «випробування» з мінімальним ризиком). Витрати на перехід на 4?денний робочий тиждень будуть покриті державою на 100% у перший рік, на 50% — у другий і на 33% — у третій. При цьому зарплати працівників підприємств, які братимуть участь у пілотному проєкті, залишаться без змін.

Цікаво, що кілька років тому в Іспанії всерйоз подумували відмовитися від сієсти — традиційного кількагодинного післяобіднього відпочинку. Мовляв, через сієсту іспанська економіка не витримує конкуренції.

Читайте також