Покусали бджоли: чоловіка доставили до лікарні

Покусали бджоли: чоловіка доставили до лікарні

У Рівному в чоловіка стався анафілактичний шок внаслідок укусу бджіл. Потерпілий на момент прибуття медиків був непритомним й мав утруднене дихання. Наразі чоловіка вивели з критичного стану.

Як розповів заступник директора з оперативної роботи медицини катастроф та цивільного захисту населення обласного центру екстреної медичної допомоги Олег Ушкевич, медики отримали повідомлення, що допомогу потребує 57-річний чоловік, у якого алергічна реакція.

- За вказаною адресою прибула лікарська бригада екстреної медичної допомоги. На місці з’ясувалося, що чоловіка покусали бджоли, а не оса, як було повідомлено при виклику швидкої. Пацієнт був непритомним, його дихання було порушено. Медики діагностували анафілактичний шок та негайно розпочали надавати допомогу, — розповів Ушкевич.

Заступник директора додав, що бригада екстренки транспортувала пацієнта до центральної міської лікарні у стабільному стані.

- Його вивели з критичного стану, він отямився, почуває себе добре і його життю нічого не загрожує, - каже медик.

Олег Ушкевич пояснив, що масові укуси бджіл або ос, особливо на пасіці, можуть викликати анафілактичний шок внаслідок важкої алергічної реакції. До лікаря варто звертатися, коли є численні укуси та місцеві набряки верхніх і нижніх кінцівок.

- Постраждалі скаржаться на сильний головний біль, утруднення дихання, нудоту, судоми, зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень. При тяжких формах може бути раптова зупинка кровообігу, яка потребуватиме проведення серцево-легеневої реанімації. Особливо викликають стурбованість численні укуси на обличчі, губах, язику і гортані. Вони більш небезпечні щодо розвитку серйозних ускладнень, — зауважив Олег Ушкевич.

Також додав, що при зазначених симптомах після укусу бджоли, варто одразу викликати екстрену медичну допомогу. Домедична допомога після укусу бджоли чи оси:

* якщо є жало, втягнути його стерильним пінцетом або голкою;

* обробити рану антисептичними засобами;

* випити антигістамінний препарат;

* прикласти лід до місця укусу;

* вживати багато води;

* не розчісувати рану.

Читайте також