Осіння депресія: як не стати жертвою

Осіння депресія: як не стати жертвою

Для багатьох борців із сезонною депресією осінь є головним каталізатором неприємних симптомів. Дощі, опале листя, холодний вітер, переведення годинників (що, за результатами досліджень, нерідко пов’язують із депресивними епізодами), інформація про обстріли та можливі блекаути породжують безліч думок, з якими не кожен упорається.

Уже ночі стають довші, дні — прохолодніші, а листя — сухим і жовтим.

Психологи кажуть: почуття, які часто виникають восени, походять від різкого сезонного зрушенння та тривоги щодо того, що такі зміни можуть принести. Меланхолію, котру ми відчуваємо в цей період — так зване оплакування сонячного тепла, зелені й легкості літа, — людський мозок не може сприймати як щось позитивне. Але не все так погано, як здається.

Хіба прохолодна погода, листопади, затишні шарфи, светри й швидкоплинність днів не формують особливої атмосфери? Чи все це — хвилювання, залякування і навіть роздуми — не роблять цей сезон ідеальним для розвитку стійкості та практики уважності?

За словами експертів, нав’язливі думки, почуття безпорадності й, можливо, навіть смерть лежать в основі великої тривоги. Деякі з нас, українців, більше за інших ведуть боротьбу з «нетерпимістю до невизначеності» — тенденцією, котру виявили канадські фахівці ще в 1990-х роках.

У цей період ви можете потрапити під холодний дощ, відчувати дискомфорт, багато помилятися або думати, наче просто марнуєте час. Однак ці відчуття цілком контрольовані. Ба більше, при тверезому сприйнятті ситуації вони формуватимуть навички самодопомоги, оцінку в моменті та уважність до власних емоцій.

Існує безліч способів взаємодії зі зміною пір року. Одна зі стратегій, яку фахівці пропонують для заспокоєння сезонної тривоги, — відійти назад і просто спостерігати за світом навколо. Спокійно сядьте на лавку в парку й зверніть увагу, наприклад, як дерево скидає листя. Подивіться на людей, що вийшли вигулювати своїх улюбленців та, відкидаючи неприємні думки, проаналізуйте те, що бачите.

Психотерапевт та автор бестселерів The New York Times Майк Доу дає власні поради, як побороти осінню хандру. Так, варто додати фізичних вправ та світла, споживати більше омега-3 кислот (лосося, форелі, волоських горіхів тощо), частіше зустрічатися з друзями й робити щоденну десятихвилинну паузу для зосередження на власних почуттях (правило п’яти: смаку, зору, дотику, запаху і звуку).

А головне — нагадувати собі: життя — це не тільки приємні моменти та сонячна погода. Це передусім гармонія: щастя й смутку, холодів і тепла, розчарування й сподівань. Ви можете знайти її у хрусткому опалому листі, потріскуванні вогню, вологій прохолоді або гарбузовому лате в улюбленій кав’ярні. Осінь щедра на таку можливість, а пошуки... приємно здивують вас.

Читайте також