Нові в’язниці для заможних арештантів будуватимуть в Україні

Нові в’язниці для заможних арештантів будуватимуть в Україні

Треба будувати в Україні нові в’язниці, які мають бути комфортнішими, ніж ті пенітенціарні заклади, які є зараз.

Ще кілька років тому в Україні активно розпродували в’язниці, оскільки, як вважала тоді влада, країні не потрібна така кількість пенітенціарних закладів. Але тепер тренд помінявся. Голова Мін’юсту каже, що Україні потрібно більше в’язниць. І вони мають бути комфортнішими, оскільки наявні у нас пенітенціарні заклади не відповідають європейським стандартам.

- Нам потрібно будувати в’язниці, хоч би як це сумно звучало. Враховуючи активізацію правоохоронців, у нас у слідчі ізолятори все більше і більше “еліти” заїжджає. Нам потрібні нові установи та приміщення, — заявив в ефірі телемарафону міністр юстиції Денис Малюська.

Тобто, як стверджує глава профільного міністерства, в українських виправних установах тепер проводитиме частину свого життя дедалі більше VIP-клієнтів. А вони хочуть “сидіти” із комфортом. Тим більше, що сама виправна система також може заробляти на платних камерах, які вони замовлятимуть. Платні камери були кілька років тому обладнані у слідчих ізоляторах деяких міст як експеримент. Експеримент виявився вдалим, і багатьом “сидільцям” припав до душі.

Незважаючи на доволі-таки “кусючі” ціни (у Києві, наприклад, добове перебування в такій камері коштує 2000 гривень) платні камери не стояли порожніми. На них завжди були клієнти. Таким чином СІЗО змогли заробити якісь суми грошей на ремонти інших камер у своїх закладах та приведення їх у більш презентабельний вигляд.

Але все ж таки українським виправним установам поки що далеко до європейських, визнає Денис Малюська. Тому він і висловив ідею щодо будівництва нових в’язниць європейського зразка, в яких ув’язнених утримуватимуть у більш комфортних умовах.

Експеримент у СІЗО виявився успішним, і нещодавно Верховна Рада ухвалила закон про створення в СІЗО платних камер та надання платних послуг. Перелік таких послуг, а також механізм їхнього надання регламентуватиметься Міністерством юстиції. А згаяти час у такій камері зможе будь-хто, заплативши потрібну суму. Причому гроші за платні послуги може вносити як сам ув’язнений, так і інший за нього.

Читайте також