До Сонця наближається рідкісна комета, яку не бачили понад 400 років

До Сонця наближається рідкісна комета, яку не бачили понад 400 років

Комета C/2023 P1 (Нішимура) повільно рухається до перигею – найближчої до Сонця точки своєї орбіти. Вона досягне її 17 вересня, а потім продовжить свій рух орбітою протяжністю 400 років. У міру наближення до зірки небесне тіло стає дедалі яскравішим і помітнішим, повідомляє IFLScience.

Комета зблизиться із Землею 12 вересня, але вона не становитиме жодної небезпеки для нашої планети. Пролетить на відстані 125,4 мільйона кілометрів від Землі. Спочатку астрономи вважали, що роздивитися комету неозброєним оком буде легко, але зараз вона лише поступово наближається до того, щоб стати помітною. У міру руху до Сонця комета стає дедалі яскравішою, але вона зближується із зіркою, світло якої може ускладнити спостереження за об'єктом. Щоб роздивитися її на нічному небі, необхідно скористатися біноклем.

Як знайти на небі комету Нішимура

У даний час комета з'являється рано вранці на сході, між сузір'ями Рака та Лева. Для того, щоб її знайти, можна скористатися Венерою, яка сходить приблизно о 4-й ранку. Комета буде трохи вище і лівіше за "ранкову зірку". Такий ранній час не робить спостереження за кометою легкими, але це унікальна можливість, якою краще скористатися.

Наступного разу комету Нішимура можна буде спостерігати лише на початку 2431 року. Після досягнення перигею комету можна буде спостерігати увечері. Але в цей час вона буде дуже близько до Сонця, тож роздивитися її буде нелегко.

До речі, коли уламки комети потрапляють в атмосферу Землі, вони згорають. Це призводить до яскравих спалахів, відомих як падаючі зірки, які можна побачити неозброєним оком.

Читайте також