На Землю повернувся мільярдер, який здійснив перший непрофесійний вихід у космос

На Землю повернувся мільярдер, який здійснив перший непрофесійний вихід у космос

Екіпаж історичної комерційної місії Polaris Dawn від компанії SpaceX, яка вперше відправила непрофесійних астронавтів у космос, успішно повернувся на Землю.

Капсула Crew Dragon з чотирма непрофесійними астронавтами приземлилася біля узбережжя національного парку Драй-Тортугас у штаті Флорида.

Завдяки цьому на Землю успішно повернулися чотири непрофесійні астронавти – підприємець та мільярдер Джаред Айзекман, інженерки SpaceX Сара Джілліс та Анна Менон, а також колишній пілот Військово-повітряних сил США Скотт Потіт.

"Місію виконано", – сказав один з членів екіпажу, коли капсула опинилася у воді.

Місія увійшла в історію, досягнувши 1400 кілометрів висоти — найбільшої висоти, ніж будь-яка людина досягла за 50 років. Це також був перший випадок, коли у відкритий космос відправили приватну місію з непрофесійними астронавтами.

Утім, одним із найнебезпечніших етапів будь-якої космічної місії є саме повернення на Землю. Щоб безпечно дістатися додому, капсула Crew Dragon здійснила так званий скид з орбіти, перед тим як увійти в найтовщий шар земної атмосфери. Потім, через тиск і тертя космічний корабель досяг надзвичайно високої температури — до 1 900 °C, продовжуючи прямувати зі швидкістю приблизно 27 000 км/год.

Однак екіпаж залишався у комфортній температурі завдяки захисному тепловому екрану Crew Dragon, який розташований на дні капсули завширшки 4 метри. Рух проти повітря почав сповільнювати корабель, перш ніж Crew Dragon розгорнув парашути, що ще більше сповільнило його зниження.

NASA заявило, що ця місія стала «гігантським стрибком вперед» для комерційної космічної галузі.

До слова, Джаред Айзекман та Сара Гілліс здійснили перший комерційний вихід у відкритий космос.

Читайте також