На Рівненщині сироті виділили хату з дірами у стінах

На Рівненщині сироті виділили хату з дірами у стінах

Чоловік-сирота в порядку черги отримав будинок від місцевої влади без електрики, газу, води та з дірами у стінах. Тепер він просить скасувати рішення про надання йому цього житла, а взамін виділити гроші. Історію сироти розповідає UA:Рівне-Суспільне.

Микола Кравчук, дочекавшись своєї черги на житло, отримав його у 2020 році у селі Тучин Рівненського району. Він – сирота, на черзі перебував з 2009 року.

Будинок розділений на три частини. У тій, яку отримав Микола Кравчук, ніхто не жив понад тридцять років.

- Немає тут ні світла, ні газу, ні води, – розповідає Микола. - Відсутня і прибудинкова територія. За фактом тут 15 соток, але з одного боку сусіди забрали, частину – другі. І сусід сказав, що "в тебе тут тільки перед порогом три метри". Щоб у двір зайти, то треба подумати, яким чином, щоб воду брати – треба до сусідів іти просити. Щоб до газу підключитися, то треба заплатити для усієї вулиці, щоб "врізатися" до них, бо вони самі проводили.

Після смерті батьків Микола проживав разом з бабусею. Коли ж і вона померла, поселився з тіткою. Ордер погодився взяти, бо не мав де жити.

- З тіткою я воюю постійно. Думав, помаленьку будинок відбудую, але це нереально. Я привіз сюди матеріал, почав робити, але потім мені брат каже, що тут все треба перероблювати, – пояснив Микола Кравчук.

Зараз він з дружиною та чотиримісячною дитиною живе в Тучині в будинку, який взяли на виплату. З ними живе ще двоє дітей дружини, проте власник будинку попросив сім’ю з'їхати.

- Держава не допомагає таким родинам, як ми. В мене дитина, куди мені з нею йти? Соціальні працівники кажуть: немає житла – забираємо дітей, і як нам викрутитися з чоловіком? Ми сироти, а позбутися дітей – не варіант, – каже дружина Миколи Марія Кравчук.

Микола розповів, що звернувся до юристів, аби будинок у нього забрали. Натомість, якщо немає іншого, щоб йому надати, просить виплатити гроші.

Староста Тучинського округу Альона Вахер пояснила: цей будинок Миколі виділив виконком Тучинської селищної ради, яку після реформи децентралізації ліквідували.

- Сільський голова говорив, що просив не брати. Але буває, коли вскакують в останній вагон потяга, думають, що більше не буде ніякого. Можливо, він через це і погодився, не було кому порадити йому. Грошима тільки до 23 років давали, йому зараз 28, – сказала Альона Вахер.

І додала: Миколу Кравчука не розглядали як особу, яка підпадала під субвенційні кошти. Зі слів Альони Вахер, у цьому році держава збільшила вік претендентів, які можуть отримати кошти на придбання житла, до 30 років.

Староста уточнила, щоб Микола Кравчук зміг розраховувати на гроші, будинок, який він отримав, мають визнати аварійним. Після цього варто скасувати рішення міськвиконкому про надання йому ордеру на нього.

Юрист Гощанської селищної ради, до складу якої входить Тучин, Віталій Михалочко повідомив, навіть якщо це відбудеться, гарантій, що Микола отримає щось взамін – немає. Експертну оцінку стану будинку чоловік має зробити за власні гроші.

- Про постановку на чергу відшкодування малозабезпеченим сім'ям і дітям, які втратили батьківське піклування, вирішує комісія, до складу якої входить 11 осіб. І це буде колегіальне рішення. Можливо, проголосують, можливо не проголосують про взяття його на чергу, – розповів Віталій Михалочко.

Читайте також