На давньоримській фресці у Помпеях — піца!

На давньоримській фресці у Помпеях — піца!

Популярна страва виявилася на понад 900 років давнішою, ніж вважали історики

Археологи, які працюють на руїнах давньоримського міста Помпеїв, виявили на розкопках однієї з вілл фреску. На картині, якій близько 2000 років, серед зображеної їжі бачимо… піцу.

За даними Археологічного парку в Помпеях, добре збережену фреску виявили в атріумі (закритому внутрішньому дворику) вілли, з'єднаної з пекарнею. Цю будівлю археологи частково дослідили ще у 1888?1891 роках, але тоді нічого особливого не знайшли.

Роботи на віллі вчені-експерти відновили торік у січні, і от нове відкриття — фрески із зображенням круглого пляцка, дуже схожого на основу піци. На тісті розкладені свіжі й сушені фрукти, а поруч — срібна таця й келих із вином.

Як розповіли історики, такий спосіб презентації їжі, «ксенія», походить від давньогрецької традиції гостинності. У Помпеях, Геркуланумі і Стабіях, зруйнованих виверженням вулкана Везу­вій, виявлено вже близько 300 подібних зображень. Але «предка» італійської піци археологи побачили вперше.

- Привертає увагу контраст між простою стравою, з одного боку, та розкішшю срібних таць і вишуканістю художньої презентації з іншого, — коментує директор Археологічного парку в Помпеях Ґабріель Цухтріґель. — У цьому контексті важко уникнути асоціацій з піцою. Адже вона народилася на півдні Італії як страва бідняків, а потім підкорила цілий світ. І тепер піцу подають навіть у рестораціях із зірками Мішлена.

Нагадаємо, 2017 року мистецтво випікання піци внесли до списку Всесвітньої нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Руїни міста Помпеї, яке 79 року внаслідок виверження вулкана Везувій засипало попелом, розташовані за 30 кілометрів на південь від Неаполя. Саме це італійське місто вважають «колискою» піци…

Найдавнішу згадку про цю всесвітньо відому італійську страву датують 997 роком. Бухгалтерський документ вказує, що один із підданих єпископа міста Ґаета мав сплачувати йому «12 піц, свинячу лопатку й свинячу нирку на Різдво, а також 12 піц і кількох курчат на Великдень». Але, схоже, насправді піца «народилася» щонайменше на 900 років раніше.

Читайте також