Кулю з пістолета вбивці Джона Леннона виставлять на аукціон

Кулю з пістолета вбивці Джона Леннона виставлять на аукціон

На торги виставлять кулю, випущену з пістолета вбивці Джона Леннона, відомого британського музиканта, засновника й учасника гурту The Beatles.

Департамент поліції Нью-Йорка подарував цей трагічний раритет британському колезі Браяну Тейлору  (на фото) з поліції Нортумбрії. Під час візиту до США Браян потрапив у перестрілку, і щоб вибачитись американські колеги відвели Тейлора до музею, де була виставлена зброя із сумнозвісних справ. Браяну дозволили вистрілити з пістолета вбивці Джона Леннона Марка Чепмена та забрати собі кулю. Тейлор розмістив раритет у рамці разом з фото, на якому він тримає пістолет.

Нещодавно Браян Тейлор помер, і тепер родина поліцейського продає артефакт за допомогою аукціонного дому Anderson & Garland.

- Це один з доволі зловісних лотів, що періодично потрапляють на торги, – сказав директор Anderson & Garland Фред Вайрлі-Берч. – Є чимало шанувальників The Beatles, яких цікавить буквально все, що пов'язано з гуртом. Але такі унікальні пропозиції – велика рідкість, тому важко заздалегідь визначити, скільки це може коштувати і чи є ринок для таких експонатів.

Нагадаємо, Марк Чепмен застрелив Джона Леннона 8 грудня 1980 року, коли музикант та його дружина Йоко Оно поверталися до своєї квартири в Нью-Йорку. Леннону було 40 років, і на той момент він був одним з найвідоміших людей на планеті: засновником The Beatles, сольним музикантом, політичним активістом.

Чепмен був багаторічним бітломаном і ретельно спланував вбивство. Коли приїхала поліція, він сидів на місці злочину й читав книгу "Над прірвою у житі" Джерома Селінджера, з головним героєм якої він себе асоціював.

За вбивство Леннона Чепмен отримав довічний термін з можливістю дострокового звільнення не раніше, ніж за 20 років. Йому відмовляли в умовно-достроковому звільненні 12 разів. Через 40 років після скоєного злочину Марк Чепмен вибачився перед вдовою музиканта Йоко Оно.

"Я вбив його, тому що він був дуже, дуже, дуже знаменитий, і це єдина причина. А я дуже, дуже, прагнув особистої слави, я думав тільки про себе", - заявив Чепмен, виступаючи перед комісією з дострокового звільнення у в'язниці штату Нью-Йорк у 2020 році.

Читайте також