"Хочу, щоб ти мене чекала як офіційна дружина"

Майже дев’ять років прожили у цивільному шлюбі Яна та Демид Афанасьєв. У них народилося троє дітей. А коли почалася повномасштабна війна, вони вирішили побратися.

Яна підтримала рішення чоловіка стати на захист країни. Демид мобілізувався 3 березня 2022 року. Він потрапив на службу до рівненського підрозділу Національної гвардії України. У гвардійця вже був військовий досвід. Він добре володіє зброєю: за військово-обліковою спеціальністю він – водій БМП.

- Чоловік твердо вирішив піти до місцевого центру комплектування та соціальної підтримки, адже хто ж, як не він буде оберігати свою сім’ю. Йому на заваді не стали ані третя група інвалідності, ні трійко дітей. У березні ми з дітьми виїхали до Польщі, а чоловік розпочав службу в Нацгвардії, – ділиться дружина військовослужбовця.

За словами Яни, події повномасштабного вторгнення вплинули на стосунки в родині.

- За 9 років стосунків бувало різне, а війна об’єднала, навчила дослухатися і більше цінувати одне одного. Коли я дізналася, що чоловік їде в зону ведення активних бойових дій, то стало страшно, адже у нас сім’я і троє дітей. Важко було прийняти його вибір, - зазнається Яна. - Проте ми поговорили, чоловік пояснив, що не може підвести свій підрозділ, з яким вони пройшли чимало.

Наприкінці 2022 року подружжя вирішило побратися.

- Певний час ми жили з чоловіком не узаконювали стосунки. Ця формальність ніяк не впливає на стосунки. Коли ж дізнались, що очікуємо на третю нашу дитину Евеліну, чоловік запропонував вийти за нього заміж. Офіційно. Але почалась пандемія коронавірусу. Нам не хотілось ризикувати й організовувати якесь святкування. Тоді довелось все перенести. У 2022 році розпочалась велика війна, й ми з дітьми поїхали у Польщу, а чоловік служив. Коли дізнались про виїзд чоловіка на фронт, то Демид сказав: "Хочу, щоб ти мене чекала вдома як офіційна дружина", – каже Яна.

До церемонії розпису подружжя не готувалося.

- Я прокинулась, намастилась кремом, одягнула звичайні джинси. Чоловік був у військовій формі, відпросився на кілька годин зі служби і ми вирушили до РАЦСу. Друзі випадково дізнались, що ми плануємо реєстрацію шлюбу. Зранку вирушили до РАЦСу, нічого не підозрюючи, а при виході нас чекали побратими Демида. Це було надзвичайно щире і тепле привітання. Тоді я плакала від щастя. Подруга зняла той момент на камеру телефону, і відео нашого одруження облетіло увесь інтернет. Більше 150 тисяч подивилися його в соціальних мережах. Кращого весілля в нинішніх умовах не придумаєш, - каже Яна.

Читайте також