Калина зміцнить імунітет краще за ліки

Калина зміцнить імунітет краще за ліки

Калина — ягода, що з давніх часів використовується для лікування. Її вживають у різних видах і як ефективні ліки, і для профілактики, оскільки калина — невичерпне джерело вітамінів.

До складу її ягід входять вуглеводи, дубильні речовини, органічні кислоти, пектини, ефірні олії, фітостерини, таніни, смолоподібні ефіри, вібурнін, вітаміни А, Е, С, Р, К, калій, магній, залізо, цинк та інші мікроелементи.

У народній медицині використовують плоди калини, зібрані після перших заморозків, коли вони набувають солодкуватого смаку, а також кору, квітки, сік та насіння.

Ягоди зберігають свої корисні якості і в сушеному вигляді, при цьому лікувальні властивості зберігаються. Плоди калини застосовують як загальнозміцнювальний засіб, у випадках захворювань печінки і нирок, гіпертонії, атеросклерозу, набряків, задишки, туберкульозу легень, виразок і гастритів, шкірних захворювань і для профілактики та лікування онкологічних недуг.

Крім того, плоди калини підвищують апетит, посилюють роботу серцево-судинної системи, прискорюють загоєння виразок і зупиняють кровотечі при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, мають антисептичну, кровоспинну, ранозагоювальну, жовчогінну та сечогінну дії.

Що цікаво, калина лікує навіть психологічні і душевні травми. Вона багата на валеріанову кислоту, що має заспокійливі властивості, діє як спазмолітичний засіб та має помірний седативний ефект. А завдяки мінералам і вітамінами у людей поліпшується настрій, минають депресія і стреси, а також відновлюється нормальний сон.

Кору калини використовують як засіб, що підвищує працездатність, поліпшує роботу травної системи, знижує рівень кров’яного тиску і має тонізуючу, проти­спазматичну, протизапальну, антисептичну та судинозвужувальну дії.

Препарати на основі кори калини використовують як кровоспинний і протизапальний засіб в період після пологів, за хворобливих і рясних менструацій, маткових кровотеч, а також геморою і захворювань травної системи. Компрес із соку свіжих плодів використовують проти вугрової висипки і для виведення веснянок і пігментних плям у літніх людей.

Насіння калини використовують як потогінний засіб і за диспепсії. З насіння готують каву, що має тонізуючий вплив на кишечник, рекомендується у випадках запорів.

Квітки і листя калини — за шкірних висипів, для лікування ангіни і промивання ран.

Протипоказання

Протипоказана калина вагітним жінкам, гіпотонікам, людям, що страждають від підвищеної кислотності шлункового соку, хворим на подагру, артрит, тромбофлебіт, камені у сечовому міхурі і протоках. Також не можна вживати її за серйозних захворювань нирок і схильності до підвищеного зсідання крові.

Читайте також