Кабачок — комора вітамінів

Кабачок — комора вітамінів

Літо — гаряча пора, на нашому столі з’являється безліч корисних та смачних овочів. Одними з таких є кабачок. Та багато хто їх не помічає, адже кабачки не мають яскравого забарвлення, спокусливого запаху. А даремно. Кабачки в медицині славляться як чудова дієтична страва, які не лише допомагає організму скинути зайву вагу, а й допомагає у лікуванні багатьох захворювань.

Хімічний склад

Як не дивно, але в цьому досить міцному і пружному овочі майже дев’яносто п’ять від­сотків води, десять відсотків білків і решта — вуглеводи. Кабачок — один з найпоширеніших дієтичних продуктів, адже у нього рекордно низька калорійність.

Як і для багатьох овочів, користь кабачка в наявності у ньому низки корисних речовин, необхідних для правильного харчування людини. Серед них — солі фосфору і магнію, калію і натрію, кальцію і заліза. Крім того, в кабачках міститься багато потрібних організму мікроелементів, як-от титан, літій, молібден, цинк та інші.

Цікаво, що калію в кабачках у сотні разів більше, ніж, наприклад, натрію. Це допомагає нормалізувати в організмі водний баланс, тому користь кабачка — у здатності активно позбавляти організм від зайвої рідини.

Багато у кабачках і життєво важливих вітамінів. Це провітамін, А (каротин), нікотинова кислота, вітаміни В1 і В2, РР і, у чималій кількості, вітамін С.

Корисні властивості кабачків

Кабачки корисні для профілактики і лікування таких захворювань серцево-судинної системи, як атеросклероз, гіпертонія і недокрів’я. Вони мають сильну сечогінну дію і сприяють виведенню з організму токсичних речовин, включаючи радіонукліди і холестерин.

Кабачки сприяють поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, корисні при закрепах і ожирінні. Вони частий гість у раціоні харчування хворих, що одужують, корисні при захворюваннях шлунка і дванадцятипалої кишки.

Деякі компоненти кабачків чудово справляються з відновленням глікогену в печінці, плюс стимулюють виділення жовчі, тому кабачки корисні при холециститі, гепатиті та інших хворобах печінки.

Багатий вітамінний і мінеральний склад, а також легка засвоюваність і низька калорійність роблять кабачки одним з найпопулярніших овочів для тих, хто прагне схуднути.

Крім того, до складу кабачків входять речовини, що є сильними природними антиоксидантами, завдяки чому регулярне вживання кабачків знижує ризик появи і розвитку онкозахворювань, захищає шкіру і волосся від передчасного старіння і продовжує молодість.

Кабачки володіють і чудовим зволожувальним ефектом, тому їх, як і огірки, найчастіше застосовують як головний інгредієнт у різних зволожувальних масках для обличчя. Кабачкова м’якоть омолоджує, покращує колір і мікроциркуляцію крові та захищає її від ультрафіолетового випромінювання.

З кабачків готують соки, а з його квіток — відвари. Їх застосовують з метою профілактики хвороб травних органів. Крім того, їх вживання покращує стан судин, перешкоджає виникненню атеросклерозу і заспокоює нервову систему. Особливо корисні для людей похилого віку.

Позитивний ефект спостерігається як від м’якоті, так і від насіння. Насіння не смажать, а підсушують у духовці і вживають по 15-25 штук на день.

Завдяки тому, що кабачки є коморою вітамінів і мікроелементів, легко засвоюються і не загрожують зайвою вагою, дієтологи рекомендують ці скромні на вигляд плоди вагітним і тим, хто годує груддю.

Маски для обличчя

Кабачку приписують вражаючі результати у відновленні сухої шкіри. Для цього з м’якоті кабачка роблять маску: нарізають сирий кабачок тонкими скибочками і кладуть їх на обличчя і ділянку декольте. Прикривають серветкою. Через 20 хвилин рекомендується зняти кабачки і сполоснути шкіру мінеральною водою.

Жирна шкіра: 3 ст. л. тертого кабачка змішати з 1 ст. ложкою мелених вівсяних пластівців. Нанести на обличчя і шию на 20 хвилин.

Візьміть половину кабачка і пропустіть через м’ясорубку. 1 столову ложку отриманої маси розмішайте з такою ж кількістю настою звіробою, з 1 чайною ложкою соку алое і з двома столовими ложками кефіру. Накладіть суміш на обличчя на 15 хвилин, потім змийте прохолодною водою.

В'яла, тьмяна шкіра: сік кабачка навпіл з міцною кавою. Тампоном, змоченим в отриманій суміші, змащуйте обличчя 2-3 рази на день.

Від зморщок: 3 ст. ложки кабачкової м’якоті змішати з 1 ст. ложкою меду. Нанести на обличчя на 20 хв.

Натріть кабачок на дрібній тертці, візьміть 1 столову ложку отриманої маси, додайте 1 чайну ложку меду і стільки ж сметани. Розмішайте все і накладіть на обличчя на 10-15 хвилин, потім змийте водою кімнатної температури.

При вугрових висипах: 1 столова ложка натертої м’якоті кабачка, кілька крапель олії березових бруньок, 1 чайна ложка тертої моркви, все змішати. Маску нанести на обличчя на 15 хвилин, змити теплою водою.

Зволожувальна маска для рук. Приготуйте кашку з натертого на тертці молодого (не перестиглого) кабачка з тонкою шкіркою. Змішайте 2 столові ложки кашки з 1 столовою ложкою подрібнених вівсяних пластівців. Розітріть суміш і додайте 1 столову ложку свіжого молока і 2 столові ложки сметани. Ретельно перемішайте до отримання однорідної маси і нанесіть на шкіру рук. Тримайте 20 хвилин, змийте прохолодною водою.

Обережно!

Кабачки протипоказані при захворюваннях нирок, пов’язаних з порушеним виведенням з організму калію, а також хворим на виразку шлунка чи гастрит з підвищеною кислотністю.

Читайте також