Із 1 січня суттєво подорожчала «комуналка»

Із 1 січня суттєво подорожчала «комуналка»

Цього року українців чекає чимало неприємних сюрпризів, одним із яких буде збільшення тарифів на комунальні послуги: подорожчають тепло, розподіл газу, холодна вода та електроенергія.

Тарифи на гігакалорії з 1 січня «погладшають» у середньому приблизно на чверть, але через дуже високі розбіжності в цінах по підприємствах теплової енергетики коштуватиме тепло не всюди однаково: «щасливчики» платитимуть більше лише відсотків на 10, а ось інші — на всі 50. За інформацією ТОВ «Рівнетеплоенерго», рівняни мали б платити ще з 1 грудня за гігакалорію 1?913 грн, проте на підприємстві повідомили, що за грудень споживачі платитимуть за «старою» ціною — 1?795 грн. Коли введуть нові тарифи — поки невідомо.

Щодо ціни на блакитне паливо для побутових споживачів, то в «Нафтогазі» України заявили, що вона з початку року зросте на 14%: ця газопостачальна компанія, яка є фактично монополістом, встановила ціну на природний газ для побутових клієнтів на рівні 7,22 грн?/?куб. м iз ПДВ та без урахування вартості розподілу (доставки).

У середньому з січня 2021?го тарифи на холодну воду для побутових споживачів зростуть на 10?15%, i пояснюють нам: зросли ж тарифи на передачу електроенергії, а витрати на електрику становлять у тарифі на холодну воду понад 50%.

У Рівному з 2021 року водопостачання та водовідведення подорожчає на 3,5 гривні за один кубометр. Нові тарифи для «Рівнеоблводоканалу» профільна Нацкомісія встановила 16 грудня. Про це інформує пресслужба підприємства.

Для споживачів тарифи почали діяти з 1 січня. На централізоване водопостачання це 14,616 гривні, на централізоване водовідведення — 13,752 гривні. Разом — 28,368 гривні.

З лютого 2020 року рівняни платили за ці послуги 24,828 грн.

Щодо тарифів на електроенергію, то їх обіцяють підняти на 30%. Радує лише те, що це станеться не одразу, але не пізніше першого кварталу — безперечно.

Читайте також