Італія: за вихваляння бандитів — три роки тюрми

Італія: за вихваляння бандитів — три роки тюрми

Законопроект загрожує творцям балад і муралів на честь босів каморри, мафії і ндранґети, а також організаторам процесій до їхніх будинків

Законопроєкт, автором якого є депутат парламенту Італії від Союзу зелених і лівиці Франческо Еміліо Бореллі (Неаполь), визначає новий злочин — апологетику організованої і мафіозної злочинності.

Як повідомила інформагенція AdnKronos, законопроєкт Бореллі передбачає, зокрема, покарання (до трьох років за ґратами) для авторів і виконавців пісенних балад, що вихваляють босів італійської організованої злочинності, і для організаторів вуличних процесій у містах Італії, учасники яких «віддають шану» відомим мафіозі перед їхніми будинками.

Такі балади популярні не лише в Неаполі, а й в усьому південному італійському регіону Кампанія. Автори цих пісень прославляють босів місцевого злочинного угруповання — каморри… Учасники вуличних процесій релігійного характеру часто зупиняються перед будинками, де мешкають чи мешкали відомі бандити, — на знак поваги до них і визнання їхніх «заслуг» перед місцевими жителями.

Католицька церква Італії від такої поведінки своїх вірних відмежовується. Принаймні, на словах…

На Сицилії хвалять мафію, у Калабрії - ндранґету

Хвалебні балади на честь ватажків організованої злочинності часто звучать також у сусідніх із Кампанією регіонах Італії, на острові Сицилія і у Калабрії. Ці популярні серед туристів регіони є «колисками» інших відомих злочинних угрупувань, відповідно мафії і ндранґети.

Депутат Бореллі пропонує, щоб нова стаття кримінального кодексу також карала тих осіб, що висловлюють своє захоплення італійською організованою злочинністю в аудіо- й відеопродукції, на телебаченні, радіо, у друкованій пресі та в соціальних мережах.

Згідно із законопроєктом, особа, відповідальна за поширення такого контенту в ЗМІ, повинна буде заплатити чималий штраф — до 10 тисяч євро.

Тим часом у Неаполі, інформують італійські ЗМІ, влада вже почала замальовувати численні вуличні мурали, присвячені босам каморри. Прогрес? Стверджувати так було би надто рано.

За словами Бореллі, водночас у Італії набуває популярності одяг, схожий на вбрання боса мафії Маттео Мессіни Денаро, у якому його торік заарештували…

Читайте також