Чи справді вітамін D вбереже від COVID-19?

Чи справді вітамін D вбереже від COVID-19?

поживання пацієнтами з COVID-19 вітаміну D підвищує їхні шанси на виживання та пришвидшує одужання, - припускають дослідники. Але відсутність клінічних випробувань не дозволяє вченим напевне стверджувати, що це й справді працює. То чи додатковий вітамін D з аптеки може виявитися корисним під час пандемії?

Лікування вітаміном D можна рекомендувати пацієнтам COVID-19 з низьким рівнем вітаміну D, який циркулює в крові, оскільки такий підхід може мати сприятливий ефект як на опорно-руховий апарат, так і на імунну систему, – стверджують дослідники. При цьому уточнюють: це може бути ефективно особливо у осіб з групи високого ризику, таких як люди похилого віку, пацієнти з супутніми захворюваннями.

Експерти вважають здоровим вміст вітаміну D вище 25 нанограмів, нижче 25 нг/мл вважається низьким, а нижче 20 нг/мл є сигналом дефіциту.

Утім, вчені досі вагаються, чи то дефіцит вітаміну D призводить до уразливості перед вірусом, чи вже вірус, коли потрапляє в організм, вбиває частку сонячного вітаміну у величезній кількості.

Тим часом лікарі застерігають: не зловживайте вітаміном D — це небезпечно.

Читайте також