Засуджений за вбивство жінки скульптор готує апеляцію

Засуджений за вбивство жінки скульптор готує апеляцію

До 15 років позбавлення волі засудив Острозький районний суд 54-річного скульптора Віктора Архіпова за убивство 49-річної Ірини Турчик та замах на вбивство 30-річного Дмитра Довгого. Підсудний заперечував свою причетність до цих злочинів, але його вину доведено на підставі зібраних доказів.

Віктор Архіпов працював у Національному університеті "Острозька академія". Скульптури, які прикрашають територію навчального закладу, він творив у своїй майстерні. Мертву жінку, з якою Віктор мав стосунки, знайшли у насосній ямі у тому ж приміщенні. Митець півтора місяця жив і працював поруч із мертвою жінкою! Затримали його лише тому, що пізніше він ледве не позбавив життя свого знайомого.

Вбивства не скоював, а яким чином тіло Ірини Турчик з’явилось у його майстерні - не знає. Так Віктор Архіпов переконував суд у своїй невинуватості. Мовляв, усьому винні засоби масової інформації, які оприлюднили інформацію про трагедію.

Але слідство встановило, що Архіпов мав стосунки з Іриною Турчик. Несподівано Ірина зникла. Лише через місяць її тіло знайшли в майстерні, де працював Віктор. Воно лежало у каналізаційній шахті. Вбивця засипав його попелом.

- Із самого початку я була проти їхнього спілкування. Віктор мені не подобався, я відчувала до нього неприязнь. А пізніше мама мене переконувала, що він хороший, - пригадує донька вбитої Ольга Турчик.

Тіло Ірини могли б і не знайти, якби не Дмитро

. - Я з дитинства знаю Віктора. Ми жили в одному селі. Він вчив нас, як правильно ліпити з глини різні предмети. Я не міг подумати, що він може таке зробити, - розповів Дмитро Довгий.

Чоловік прийшов до Віктора у гості, а отримав три удари тесаком по голові. Дмитро каже: вживав із товаришем алкоголь. Про те, що Ірина зникла, знав. Тож вирішив пожартувати із скульптором.

- Я був напідпитку. Тому й спитав: "Чи то не твоя робота, чи ти це зробив?". Мав на увазі зникнення Ірини. І після цього запитання в нього змінився настрій, він почав нервувати, - пригадує Дмитро.

Неспокій товариша Дмитру не сподобався. Він зібрався їхати додому. Але вирішив вмитись. Щойно нахилився до рукомийника, отримав два удари по потилиці. Обернувшись - ще один. Дмитро зумів вирватися і, стікаючи кров’ю, вибіг з майстерні. Переслідувати свою жертву Архіпов не наважився, а на суді заявив: через випитий алкоголь обставин нападу на Дмитра не пам’ятає.

- Були у нього різні версії трагедії, Віктор постійно вводив слідство в оману. А щоразу слухати нову версію – я вже перестала на це звертати увагу, - зізнається донька вбитої Ольга Турчик.

Придумувати легенди Архіпов і справді вміє. Щоправда, одразу після затримання скульптор у всьому зізнався. Мовляв, зарізав Ірину напідпитку під час сварки. Проте вже невдовзі покази змінив.

- Я, зберігаючи духовну свободу і совість, офіційно заявляю: до вбивства Іри Турчик я непричетний, - сказав на суді обвинувачений.

Слідчим Архіпов заявляв: Ірину вбив незнайомець. Імені він його не знає. Але намалював портрет. Цю версію правоохоронці невдовзі спростували. З’ясувалось, що схожий на намальованого чоловік помер кілька років тому. Перевірили Віктора і на поліграфі.

- Поліграф показав, що він брав участь у заподіянні смертельного удару. Окрім того, судовою експертизою із застосуванням поліграфа встановлено, що обвинувачений під час слідчого експерименту давав правдиві показання. Нагадаю, під час слідчого експерименту він вказував на те, що причетний до вчинення і замаху на вбивство свого товариша та вбивства жінки, - розповіла прокурор Здолбунівської місцевої прокуратури району Тетяна Мусіюк.

Вигадки Архіпова суд до уваги не взяв. А спираючись на докази, колегія суддів дійшла висновку про повну доведеність винуватості обвинуваченого і призначила покарання -15 років позбавлення волі. Рідні вбитої із вироком суду погоджуються. Натомість Архіпов запевнив: вже готує апеляцію.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також