За що позбавлятимуть субсидії

За що позбавлятимуть субсидії

З 2021 року українців перевірятимуть одразу після того, як вони подадуть заяву на оформлення субсидії. Якщо в одержувача виявлять великий будинок або квартиру, помітять велику покупку – допомогу доведеться повернути назад до бюджету

OBOZREVATEL розібрався, за що можуть забрати гроші:

* є будинок площею від 200 кв. м або квартира від 120 кв. м.;

* машина до 5 років; * зробили покупку на суму від 50 тис. грн.;

* останнім часом не платили ЄСВ і не перебували на обліку в Центрі зайнятості.

Також у новому році на субсидії виділять 36,6 млрд./грн. Це майже на 400 млн. менше, ніж у 2020-му. У Кабміні вже анонсували підвищення тарифів на електроенергію, щомісяця перераховують тарифи на газ, розблокували можливість підвищувати тарифи на опалення і гарячу воду. Очевидно, що витрати на комуналку будуть рости, а грошей на субсидії будуть виділяти все менше. У такому разі: або будуть зростати доходи населення, або ретельніше стануть контролювати одержувачів допомоги і відсівати порушників, чи розмір субсидій скоротиться.

У 2021-му українцям замість 15% від сукупного доходу сім'ї на комуналку потрібно буде віддавати 20%. Розмір обов'язкового платежу збільшиться відразу після останнього карантинного місяця. Припустимо, якщо сукупний дохід вашої сім'ї з двох осіб — 10 тис. грн, а за комуналку треба платити 2 тис. грн., зараз субсидія складе близько 500 грн., а в 2021-му ви можете зовсім втратити на неї право.

Читайте також