Підприємство, де виробляють антисептики, заявляє про тиск податкової

Підприємство, де виробляють антисептики, заявляє про тиск податкової

ТОВ «Рівне-Етил» - завод з виробництва розчинників лакофарбової продукції, миючих засобів для скла та антисептиків, розташований у селі Шпанів, що під Рівним. Підприємство було створено на базі колишнього спиртзаводу, проте підакцизної продукції тут вже давно не виробляють, відповідно й акцизного збору не сплачують. Тим не менше працівники фіскальної служби чомусь постійно приходять сюди з перевірками. На підприємстві заявляють про тиск і неправомірні дії з боку податківців, що аж ніяким чином на сприяє розвитку легальному бізнесу і становить загрозу для нього. Деякі експерти схильні вважати, що такі дії податкової спрямовані на те, щоб загнати легальний бізнес у тінь, зруйнувавши економіку країни. Якщо такі дії є – то, це комусь вигідно.

Ігор Шумілов, директор ТОВ «Рівне-Етил»:

— Наше підприємство не виробляє підакцизних товарів. Працівниками податкової тим не менше було неправомірно здійснено затримання автомобіля, який згідно договору доставляв хімічну продукцію замовнику. Затримання було здійснено з купою порушень. Були викрадені документи з порушенням всіх процедур їх витребування. На посадовців Департаменту контролю за обігом та оподаткування підакцизних товарів ДПС, які це організували, було відкрито кримінальне провадження. 

На думку рівненських бізнесменів, «замовлення» йде з Києва. А саме – ДПС. з Нагадаємо, нещодавно в.о. директора Департаменту контролю за обігом підакцизних товарів ДПС був призначений Ігор Сингаєвський. Однак, це не «нове обличчя» в податковій, а досвідчений чиновник, який успішно працював за часів Януковича і був, відповідно до законів України «Про Запобігання Корупції» та «Очищення влади». люстрований. Попри це, у 2020 році Сингаєвського призначають на високу посаду в ДПС. Якимось чином його прізвище зникло з «люстраційного списку» - Єдиного реєстру осіб, які потрапили під дію закону "Про очищення влади", опублікованого на сайті Мін'юсту.  Бізнесмени кажуть, що жодна перевірка чи обшук зазвичай не обходиться без прямої чи опосередкованої санкції Ігоря Сингаєвського та його підлеглого Германа Андеса.

Станіслав Костюченко, адвокат:

— Тиск на підприємство триває вже довгий час. Кожний автомобіль, який відправляємо з підприємства, зупиняли та перевіряли. Проте якщо раніше на цьому все закінчувалося, то 16 грудня, коли черговий раз зупинили автоцистерну без будь-яких правових підстав, провели невідкладний обшук. Хоча стаття 204, на підставі якої обшукували автомобіль, не передбачає такої можливості. Наступний їхній крок був – звернення до Рівненського міського суду для легалізації цих дій. Суд відмовив їм в легалізації обшуку та наданні дозволу на конфіскацію авто. За заводом постійно слідкують різні авто. Коли ми вирішили підійти до припаркованих біля заводу автомобілів і поцікавилися, на яких підставах слідкують за підприємством, нам навіть не змогли пред’явити наказу, на підставі якого здійснюють такі перевірку. Це вже йдеться не про адміністративну відповідальність працівників податкової, а кримінальну.

Роман Ляшко, головний інженер ТОВ «Рівне-Етил»:

— Наше підприємство перепрофільоване, відноситься до хімічної промисловості. На даний час встановлене і задіяне обладнання, на якому ми виробляємо розчинники та миючі засоби. Ми можемо виробляти тільки таку продукцію на нашому обладнанні, яке для цього налагоджене. Підакцизна перевірка на підприємстві проходила в цьому році і нам висунули певні зауваження. Ми оскаржили їх в суді і виграли суд.

ТОВ «Рівне-Етил» працює легально і прозоро, щороку стабільно сплачуючи податки на понад 6 мільйонів гривень. Постійно нарощує об’єми виробництва. При цьому підприємство запрацювало тільки в 2018 році. Перед тим два роки завод просто стояв. Після перепрофілювання його зі спиртового в хімічний, він став місцем роботи для 117 сімей. Таким чином, підприємство дало нове дихання Шпанову і сприяло скороченню безробіття в селищі.

— Стабільна зарплатня для села – це є досягнення, - каже керівник відділу кадрів заводу Оксана Ковтунович. – Працівники зараз бояться за те, щоб їх не затримували, коли вони повертатимуться з роботи додому, до своїх сімей, не влаштовували їм допити й таке інше. А найбільше вони бояться, що завод знову стане і вони можуть втратити роботу.

На підприємстві кажуть, що не дадуть так зухвало, без причин закрити і знищити завод, який дає їм засоби до існування. Люди вже зараз готові «йти на Київ». Кажуть, блокуватимуть органи державної влади аж доти, доки влада їх не почує і не припинить свавілля і тиск на підприємство, котре нормально стабільно працює.

 Керівники заводу наголошують, що протистоятимуть «свавіллю податківців» усіма доступними законними методами. Адже основна мета – боротьба за те, щоб в Україні можна було працювати легально. Прикро, що підприємство, котре працює «по білому», мусить систематично ще й відбиватися від незаконних перевірок та доводити, що легальний бізнес в Україні може існувати.

Читайте також