"З нею — хоч у вогонь і воду": прикордонник про свого собаку

Службовий спанієль Держприкордонслужби на кличку Дора впродовж року десять разів знаходив заборонені речовини, а за шість років зміг допомогти 30 разів. Це найбільший показник серед службових собак-прикордонників Рівненщини. Його власник, кінолог-інструктор з позивним Краб, познайомився із собакою у Бахмуті, повідомляє Суспільне.

Правоохоронці Держприкордонслужби, Нацполіції та СБУ залучають Дору до обшуків підозрілих осіб чи транспорту. Зі слів кінолога-інструктора прикордонної служби, працює він з Дорою понад шість років. Її вага — 13 кг.

- Вона те саме робить, що й великий собака, ще навіть краще, тому що маленький собака може дістатися в будь-які місця, куди не дістанеться великий, — зауважив чоловік.

Він пригадав, як познайомився зі спанієлем у Бахмуті.

- Це мій перший собака. Вибір був на цю породу, тому що вона дуже легко піддається тренуванню, - каже кінолог.

Прикордонник розповів, що купив Дору в колишніх власників, коли їй було п'ять місяців.

- Характер у неї — холерик із сангвініком, але більше холерик. Ці собаки більш пристосовані до пошуку, більш наполегливо шукають, ніж флегматики або меланхоліки. Ніколи не дають себе образити, відстоюють себе й хазяїна, — розповів чоловік.

За всю свою службу Дора майже 30 разів виявляла заборонені речовини. Найбільша партія, яку знаходив собака, важила п'ять кілограмів.

- Ще коли ми служили на сході, це було КПП "Мар'їнка". Дора знайшла в громадянина України у взутті марихуану. Це було її перше досягнення, — зазначив кінолог-інструктор.

Живе собака в будинку із сім'єю прикордонника.

- У Дори є своя кімната. Вольєр — не знає, що це таке. До інших собак ревнує. Навіть до дружини ревнує, - каже чоловік.

Окрім Дори, кінолог має ще німецьку вівчарку, двох безпородних собак та двох котів. Кінолог-інструктор також додав:

- Я практично з нею не говорю, не даю команди, тільки жестами: клацання — Дора розуміє, що треба шукати. Команду "до мене" показую, вона приходить. Коли знаходить — вона мені показує, тоді вже я працюю. Вона мене розуміє. Це супутниця, колега, тому з нею — хоч у вогонь і воду.

Читайте також