"Якщо був підпал, то я їм прощаю": мешканці Золотина, що на Костопільщині, про згорілу церкву

Храм, якому майже 150 років, повністю згорів у селі Золотин, що на Костопільщині. Грошей на побудову нового у релігійної громади села немає, тому богослужіння будуть проводити у будівлі поряд, повідомляє Суспільне.

Ту ніч, коли горіла церква, пригадала Галина Суслова. У храмі Святого Дмитрія вона працювала касиркою.

- Подзвонила мені сусідка і каже, що церква горить. Я швидко побігла по другого сусіда, щоб машиною їхати. Коли прибули, то церква вже була охоплена полум’ям. Уже не було можливості щось врятувати, - каже жінка.

- Настільки сильна пожежа була, що дзвони не те що плавилися, а цей метал згорів і залишилася від нього малесенька частинка. Згоріло все, нічого не збереглося, — розповів настоятель церкви Святого Дмитрія ПЦУ отець Василь.

Настоятель повідомив, що вогонь гасили до 7-ї ранку. Коли церква зайнялася, у ній нікого не було. Цю дерев’яну церкву Святого Дмитрія побудували у 1877 році на місці попереднього храму, який згорів за 40 років до того. Ця будівля внесена до переліку пам’яток архітектури місцевого значення.

- Такі дорогі ікони були у нас, яким 146 років, а ще з тих часів — іконостас. У нас тоді батюшка служив. Він нам сказав, що такого немає ніде, як у нас. І ми його не вберегли, — поділилася Галина Суслова.

Зі слів отця Василя, парафіяни хочуть збудувати новий храм. Поки богослужіння планують проводити у будівлі, що розташована поряд.

- Суми дуже великі. Робили різні підрахунки, це майже 2,2 мільйона гривень, можливо, і більше. І це без церковного начиння, без опалення, без нічого. Сама громада не може потягнути будівництво. І, звичайно, що те будівництво розтягнеться на дуже багато років, - каже отець Василь.

У 2022 році релігійна громада Золотина перейшла до ПЦУ без настоятеля. Після того у церкві замінили перекриття та встановили автоматичні вимикачі електрики.

Зі слів Галини Суслової, церква палала з п’ятниці на суботу, а службу проводили у неділю, тому через свічки пожежі статись не могло.

- Навіть якщо був підпал, то я їм прощаю, і громада їх прощає. Та людина чи люди, які це зробили — вони вже покарані Богом, — додав отець Василь.

Як повідомила пресофіцерка Нацполіції в області Катерина Загурська, у поліції відкрили кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією — порушення пожежної або техногенної безпеки.

Читайте також