Як приготувати Голодну кутю в переддень Водохреща

Як приготувати Голодну кутю в переддень Водохреща

Напередодні свята Водохреще українці готують останню кутю різдвяних свят. Вона називається Голодна.

Водохресний Святвечір, другий Святвечір, Голодна кутя - це день напередодні великого церковного свята Хрещення Господнє. За новим церковним календарем його відзначають 6 січня (за старим - 19 січня), а голодну кутю готують 5-го числа (за старим - 18 січня), пише unian.

Загалом у період святок готують три варіанти куті. Багата кутя (на перший Святвечір) має бути пісною, тобто, у страву не можна додавати вершкове масло. Щедра кутя передбачає наявність масла або вершків, у неї потрібно додавати всього і побільше. Голодна кутя 6 січня також пісна і зазвичай готується тільки із зерна та меду.

Річ у тім, що на перший і другий Святвечір діють заборони: 25 грудня (за старим стилем 6 січня) - останній день Різдвяного посту, а 6 січня (за старим стилем 18 січня) - одноденний піст. Найчастіше кутю готують із пшениці, рису, перловки, інколи - ячменю та булгура. Зерно в блюді символізує воскресле життя, а мед - солодкість майбутнього блаженного життя. Поруч із кутею на столі обов'язково має стояти узвар: вважається, що кутя - господиня, а узвар - господар.

Голодна кутя - рецепт класичний

Інгредієнти: пшениця - 1 склянка, вода - 3 склянки, олія - 1 ст. л., мед - 3 ст. л., сіль - дрібка. За бажанням можна додати: мак - 150 г, родзинки - 100 г, волоські горіхи - 100 г.

Як приготувати

Переберіть, промийте та замочіть пшеницю на кілька годин. Зваріть, додавши сіль та олію. У готову пшеницю додайте мед. Іноді в кутю також додають мак - його потрібно замочити в окропі, залишити на годину, а потім перетерти до появи "молочка", а також горіхи та родзинки - їх потрібно замочити в окропі на 20 хвилин.

Голодна кутя з рису Інгредієнти: рис - 1 склянка, родзинки - 100 г, кориця - за смаком, цукор - 1 ст. л.

Як приготувати

Залийте промитий рис холодною водою, доведіть до кипіння, відкиньте на друшляк і промийте холодною водою. Потім залийте знову водою і варіть до готовності. Злийте воду, охолодіть. Цукор розбавте невеликою кількістю води і додайте до рису, перемішайте. Додайте промиті й ошпарені окропом родзинки, корицю і знову перемішайте.

Голодна кутя на Водохреща з булгура

Інгредієнти: булгур - 150 г, сіль, мед - 2 ст. л., мак - 1 ст. л., родзинки – жменя, волоські горіхи - 2 ст. л., кунжут - 1,5. ст. л., насіння льону - 1,5. ст. л., насіння соняшнику - 1,5. ст. л.

Як приготувати

Промийте булгур, залийте водою в пропорції 1:2, посоліть, варіть протягом 20 хвилин - до м'якості. Промийте родзинки, додайте мак, залийте окропом на 10-15 хвилин. Додайте мед, перемішайте. З'єднайте готовий булгур і мед із маком і родзинками, додайте насіння кунжуту, льону та соняшнику, перемішайте. Посипте зверху подрібненими горіхами.

Узвар зазвичай готують із сушених яблук, груш або вишні, інколи кладуть у нього курагу, чорнослив і родзинки. Можна додати мед, але найчастіше напою достатньо солодкості сухофруктів.

Читайте також