Впали з неба і вижили

Впали з неба і вижили

За всю історію цивільної авіації було безліч пасажирів, яким вдалося уникнути трагедій. Хтось із них проспав або запізнився на нещасливий рейс і завдяки цьому залишився живим. Але є і по-справжньому чудові порятунки, пояснити які просто неможливо.

З кульком цукерок через джунглі

У грудні 1971 року в газетах було опубліковано матеріал про 17-річну Джуліану Кепку (на фото) - дівчину, яка вижила після падіння лайнера Lockheed L-188 Electra авіакомпанії LANSA, що розбився 24 грудня 1971 року. Катастрофа трапилася в небі над Перу, лайнер впав з висоти три тисячі метрів в гущу тропічного лісу.

Джуліана прокинулася наступного дня після катастрофи. Вона погано себе почувала, загубила окуляри і час від часу непритомніла. Вирішила пошукати щось з їжі. Виявила кульок з цукерками. І з ним протягом дев'яти днів вона пробиралася через джунглі.

Її історія стала сюжетом для двох документальних стрічок, а в 1974 році на екрани вийшов американо-італійський художній фільм "Чудеса ще трапляються".

Незважаючи на численні пропозиції від видавництв написати мемуари, Джуліана довго відмовлялася згадувати трагедію, в якій, до речі, загинула її мати. Її спогади "Коли я впала з неба" побачили світ лише в 2011 році.

Постраждала через помилки

Ім'я югославської бортпровідниці Весни Вулович занесено в Книгу рекордів Гіннесса як людини, яка вижила "після вільного падіння без парашута з максимально зафіксованої висоти".

 Катастрофа сталася 26 січня 1972 року. Лайнер, що виконував рейс за маршрутом Стокгольм - Копенгаген - Загреб - Белград, вибухнув через 46 хвилин після вильоту з датської столиці в небі над містом Хермсдорфом. Уламки літака впали в районі чеського міста Ческа-Кам'яниця. Вибух стався в багажному відділенні і, згідно з офіційною версією, був влаштований підпільною організацією усташів - хорватських націоналістів.

Весна Вулович не повинна була летіти рейсом JAT 367, але через помилку адміністрації авіакомпанії JAT - Yugoslav Airlines її відправили замість колеги - бортпровідниці Ніколич. Сама ж Вулович на той час ще не пройшла навчання та в складі екіпажу перебувала як стажерка.

Уламки літака виявили місцеві жителі. Вони стали вести пошуки тих, хто вижив. Весну Вулович знайшов селянин Бруно Хенке, який надав їй першу медичну допомогу і передав в руки прибулим медикам.

Перші дні Вулович перебувала в комі. Після того, як прийшла до тями, вона попросила сигарету, в якій їй, зрозуміло, було відмовлено. Лікування зайняло 16 місяців. Вона намагалася повернутися до роботи стюардеси, оскільки страху літати у неї не з'явилося. Однак компанія влаштувала її на офісну роботу.

Врятувало кіно про порятунок

20-річна радянська студентка Лариса Савицька поверталася з чоловіком з весільної подорожі, але, на жаль, їх красива історія кохання перервалася на висоті 5 км на Далекому Сході. 24 серпня 1981 року вона разом з чоловіком летіла на літаку АН-24РВ рейсом Комсомольськ-на-Амурі - Благовєщенськ. На висоті 5200 метрів лайнер зіткнувся з бомбардувальником ТУ-16К, який виконував метеорозвідку. В результаті обидва літаки розвалилися ще в повітрі і впали на землю. У момент зіткнення Савицька спала і прокинулася від сильного удару і раптового опіку. Її викинуло в прохід, вона втиснулася в одне з крісел. За її словами, встигла згадати епізод фільму "Чудеса ще трапляються" (він йшов в радянському прокаті), в якому героїня діяла саме так при падінні літака.

Ларису врятувало те, що частина літака, де вона перебувала, впала на березовий гай. Це пом'якшило удар. Дві доби вона провела в очікуванні допомоги серед уламків і трупів.

Коли рятувальники прибули на місце події і виявили живу дівчину, вони були шоковані.

Після цього доля Лариси Савицької склалася непросто. Від отриманих травм у неї пізніше настав тимчасовий параліч, але все ж вона оговталася від нього. І навіть змогла народити сина.

Серед пісків і хуртовин

Найвідомішим людиною, тим, хто вижив після авіакатастрофи, був, звичайно, палестинський лідер Ясір Арафат.

7 квітня 1992 року невеликий військовий літак перевозив керівника Організації визволення Палестини з Хартума в Тріполі. Однак в дорозі трапилася піщана буря, і літак звалився в пустелі. Четверо членів екіпажу загинули - Арафат виявився єдиним, хто вижив. Ця подія сильно зміцнило його авторитет серед керівників ООП, які в ті роки вели запеклу боротьбу за владу.

Мати закрила дитину собою

Фотографія маленької Сесілії Січан у 1987 році облетіла весь світ. Чотирирічна дівчинка дивом вижила під час аварії літака в Детройті 16 серпня. Лайнер McDonnell Douglas MD-82 авіакомпанії Northwest Airlines не зміг набрати висоту - він влетів прямо в стовп. Пілоти змогли відвести повітряне судно від лобового зіткнення, але було пошкоджено ліве крило. Літак вийшов з-під контролю, впав на прилеглу автомагістраль і розламався, "пропливши" дорогою декілька метрів.

Як пізніше виявилося, аварія сталася через те, що екіпаж не зміг проконтролювати швидкість і кут зльоту. Крім того, як писала Daily Mail, що не був поданий сигнал, що літак не готовий до зльоту. Причини відмови електроніки на борту так і залишилися нез’ясованими. В результаті авіакатастрофи загинуло 153 людини - пасажири і члени екіпажу, а також двоє очевидців аварії.

Єдиною вижила стала Сесілія, яку мати закрила своїм тілом. Дівчинка поверталася з відпочинку разом з батьками і братом. Сам момент зіткнення вона не пам'ятає. Заговорити про трагедію вона зважилася тільки через чверть століття.

- Я думаю про те, що сталося кожен день. Важко не думати про це, коли я дивлюся в дзеркало. У мене є шрами на руках і ногах, на лобі, - розповіла вона.

У дівчинки був переламаний череп, зламані нога і ключиця. Крім того, вона отримала опіки третього ступеня. Те, що вона вижила з такими травмами, теж сміливо можна назвати дивом. Дівчинка провела в лікарні сім тижнів, після чого її дядько Франклін Лумпкін і її тітка Рита, сестра матері, забрали дитину на виховання. Щоб приховати її від очей журналістів, вони переїхали зі штату Аризона до Алабами. Відстань між її рідним містом і тим, куди переїхала сім'я, близько двох тисяч кілометрів.

Дівчинка не пам'ятає про авіакатастрофу нічого. А то, що вона стала єдиною, хто вижив пасажиркою, з'ясувала тільки в середній школі.

- Я відчувала себе винуватою. Чому я? Чому мій брат не вижив? Чому не хтось інший? - говорила вона в фільмі Sole Survivor.

Дівчина чесно зізналася, що у неї не виявилося якихось суперздатність, вона не набула страху перед польотами, а й працювати стюардесою вона ніколи не збиралася. Через роки "головна американська сирота", як прозвали її ЗМІ в кінці 80-х, розшукала пожежного Джона Тіє, який знайшов її в літаку і негайно передав медикам. У 2012 році він навіть гуляв на її весіллі. Також Сесілія вирішила підтримувати зв'язок з сім'ями загиблих. Дівчина зізналася в інтерв'ю, що щиро намагається жити нормальним життям. Але один погляд в дзеркало знову повертає її до почуття провини, що саме вона вижила в тій авіакатастрофі.

Читайте також