У рівненському зоопарку кобила Зоря допомагає дітям

У рівненському зоопарку кобила Зоря допомагає дітям

Іпотерапію почали активно застосовувати ще на початку XVIII століття. Лікування за допомогою верхової їзди на коні під наглядом лікаря-іпотерапевта або ж спеціально навченого інструктора визнане у всьому світі. Унікальність такої терапії полягає в одночасному фізичному, психологічному та емоційно-позитивному впливах на пацієнтів із неврологічними, психічними, фізичними та іншими серйозними порушеннями. У Рівному заняття проводять у зоопарку. І тут пишаються тим, що робота спеціаліста та кобили Зорі, вже дає результати.

Данилку майже шість. Він погано тримає рівновагу і мало говорить. Діагноз лікарі не можуть встановити ось уже чотири роки. Натомість пророкували малому нерухомий спосіб життя. Втім, завдяки наполегливості батьків помились. Іпотерапія для Данила – цілюща.

- Це фантастично! Данилко їздить, йому дуже подобається і він став краще говорити - навіть почав підспівувати пісеньки. А ще став таким ніжним, - каже мама Данилка Іванна Тюхтій.

У день заняття, каже Іванна, синочок прокидається і готує для Зорі їжу. У 27-річної кобили із хлопчиком любов з першого погляду. Обійми під час заняття, поцілунки – після. І обов’язково смаколики! Данилко сам годує Зорю морквою.

Таких задоволених дітей у Катерини Арафаілової десятки

. - Ми бачимо результат, а коли він є, працювати завжди приємніше. Це мотивує, - каже реабілітолог Катерина Арафаілова (на фото).

Кобилу Зорю Катерина жартома називає лікарем, а за незвичний окрас – прекрасною леді. Доля Зорю не бавила. До зоопарку вона потрапила після неймовірного стресу. І лише роки у спокої і любові дали можливість кобилі лікувати діток.

- Далеко не кожен кінь може бути іпотерапевтом. Це має бути старший кінь, з нормальною психікою, задоволений всім, соціалізований і нагодований. Для коней іпотерапія - теж емоційний процес. Тому що коні забирають все і через себе віддають, - каже Катерина Арафаілова.

Іпотерапію застосовують лише у комплексі з іншими методами реабілітації, каже лікар – невролог Лілія Зорук. Вона показана для діток з затримками психомовного розвитку, дитячим церебральним паралічем та іншими порушеннями функцій опорно-рухового апарату.

- Частіше всього ці хвороби супроводжуються підвищенням м’язового тонусу. За рахунок іпотерапії, дитина коли сидить на коні, фізіологічно іде розведення ніжок. Це блокує патологічну установку і формується правильна постава, вирівнюється тонус м’язів. Можуть почати працювати м’язи, які до цього не функціонували взагалі, - коментує завідувач Центру відновного лікування Рівненської обласної дитячої лікарні Лілія Зорук.

А ще іпотерапія, додає Катерина Арафаілова, працює завдяки різниці температури тіла – у коней вона вища на два градуси, аніж в людини. Крім того, коні дуже люблять спілкуватись із дітками. А це – позитивна енергія.

- Іпотерапія має бути тільки на позитиві. Якщо дитині щось не подобається, або вона плаче чи не виспалась, краще відмінити заняття. Не треба шукати чарівних пігулок, треба займатись і, головне, в це вірити, - каже реабілітолог.

Іпотерапія, як і будь-який інший метод лікування, діє індивідуально. Комусь достатньо одного заняття, комусь необхідна сотня. В середньому курс іпотерапії триває 12 занять. Тричі на тиждень, максимум – 40 хвилин. Кобила Зоря витримує не більше трьох на день. Аж надто віддається справі! Для діток із рівненською реєстрацією заняття безкоштовні. Окрім документів, із собою необхідно мати довідку від невролога про відсутність протипоказань. Адже для діток з епілепсією заняття може бути небезпечним. Лише іпотерапії часом недостатньо.

Щоб Данилко почав говорити і впевнено ходити, Іванна з сином щодня відвідують масажі, працюють з логопедом, психологом та займаються фізкультурою. А ще усією родиною вірять, що незабаром хлопчик піде до школи і нічим не відрізнятиметься від однолітків.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також