Вода на поверхні Марса була значно довше, ніж було прийнято думати

Вода на поверхні Марса була значно довше, ніж було прийнято думати

З’являється все більше доказів того, що вода в рідкому стані була присутня на поверхні Марса, нині холодного і сухого, значно довше, ніж вважали вчені.

Попередні дослідження дали зрозуміти, що удосталь вода була присутня на Марсі близько 3 млрд років тому. Тепер же до рук вчених потрапили дані, що дозволяють стверджувати, що виявити воду на поверхні Червоної планети можна було ще 700 млн. років тому.

Такого висновку дослідники дійшли після вивчення даних, отриманих від китайського марсоходу Чжужун, який є частиною програми Тяньвень-1 і знаходиться на Марсі близько року. Йдеться про дані, зібрані китайським апаратом протягом перших 92 марсіанських днів або солів у районі посадки на рівнині Утопія.

У дослідженні взяли участь співробітники Національного центру космічної науки (NSSC) при Китайській академії наук (CAS), які займалися аналізом даних, отриманих від лазерного спектрометра MarSCoDe, короткохвильового інфрачервоного спектрометра та телескопічної камери, розміщених у конструкції марсоходу «Чжужун». Ці прилади виявили мінерали, що свідчать про наявність значної кількості рідкої води у цій області приблизно 700 млн. років тому, тобто набагато пізніше за початок амазонського періоду в історії планети.

Найважливішим відкриттям є те, що марсохід зумів виявити гідратовані мінерали. Це вказує на те, що вода в цій місцевості була значно довше, ніж вважали вчені. Надалі дослідники розраховують встановити з допомогою китайського марсохода, наскільки поширені такі мінерали і наскільки часто зустрічаються у породі області знаходження «Чжужуна».

Китайський апарат знаходиться на поверхні Червоної планети більше 350 марсіанських днів, за які він встиг подолати близько 2 км, попутно досліджуючи об’єкти, що зустрічаються.

Читайте також