Вірить, що одужає: боєць продовжує лікування у Хорватії

Вірить, що одужає: боєць продовжує лікування у Хорватії

Ярослав Донець — боєць 36-ї окремої бригади морської піхоти. Під час штурму на Запорізькому напрямку він отримав мінно-вибухову травму спинного мозку, внаслідок якої не відчуває 90% свого тіла. Про бійця пише Суспільне.

Після поранення військовослужбовець понад п'ять місяців лікувався у Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни. Він став першим, хто одружився у стінах медзакладу зі своєю нареченою Тетяною Кричковською. У травні боєць разом із дружиною виїхали на лікування до Хорватії. Наразі Ярослав Донець очікує на операцію, яка допоможе зменшити спастичні болі в тілі.

Бойовий шлях

Ярославу 23 роки, родом із Сумщини. У 18 років підписав контракт зі Збройними силами. Він брав участь в Операції об’єднаних сил. Коли розпочалась повномасштабна війна, Ярослав Донець вдруге повернувся на фронт добровольцем.

Штурмовик воював на Донецькому та Запорізькому напрямках. Саме на Запоріжжі, біля села Левадне, 19 червня 2023 року, під час обстрілу військовослужбовець отримав мінно-вибухову травму спинного мозку.

- У мене пошкоджені відділи хребта С5-С6. Це саме ті відділи, що відповідають фактично за рух усім тілом. Наразі зі свого тіла я відчуваю лише голову і частково руки, пальці на руках я теж не відчуваю. Щось самостійно брати не можу, не можу розгинати пальці. Я рухаю головою, можу сидіти у кріслі колісному, — розповів Ярослав.

Одруження у госпіталі

1 лютого 2024 року Ярослав Донець побрався з коханою Тетяною Кричковською в Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни. Вони стали першими молодятами, які одружилися в стінах медзакладу. Там хлопець лікувався після поранення п'ять з половиною місяців, з листопада 2023 року.

Ярослав і Тетяна познайомилися у 2021 році в соціальних мережах. Одружитися планували ще до повномасштабного вторгнення. Втім, через військову службу Ярослава вирішили відкласти весілля.

- Він дуже добрий, завжди показує, як мене цінує і любить. Не завжди говорить, але показує це ставленням. Він сам подзвонив, сказав, що отримав поранення. Я на той момент не знала, що воно тяжке. Одразу зібрала валізи — і до нього приїхала. Якраз він був після операції. Мене пустили в реанімацію. Звісно, як побачила, була шокована. Лікарі нічого не казали, був стан стабільно тяжкий, — розповіла дружина бійця.

Хорватія

У травні Ярослав із дружиною виїхали до Хорватії. У приватній клініці боєць чекає на операцію — встановлення баклофенової помпи. Таку процедуру проводять, аби полегшити біль та контролювати судоми й спазми м’язів, пояснив лікар фізичної та реабілітаційної медицини обласного госпіталю ветеранів війни Дмитро Разкевич:

- Відбувається введення ліків у площину спинного мозку. Помпа постійно пульсує, подаючи дози препарату: у цьому випадку — баклофену. Це може підвищити рівень мобільності, допомогти пацієнту у побуті, зменшити болі.

Ярослав поділився, що хірургічне втручання за кордоном коштує 20 тисяч євро, наразі вони зібрали половину потрібної суми. Він хоче, щоб його прооперували до дня народження — 14 липня. Розповів, вірить в одужання, хоча прогнозів лікарі не дають.

Читайте також