Вчені повернули в природне місце існування вимерлий вид риб

Вчені повернули в природне місце існування вимерлий вид риб

Мексиканські вчені повернули в природне місце існування вимерлий вид "риби-текіли". Для цього вони використали особин, яких зберегли в неволі.

"Риба-текіла" (Zoogoneticus tequila) належить до виду риб-гудеїдів, які мешкали в джерельних водах західно-центральної частини Мексики. Тепер ученим вдалося повернути її в природне довкілля.

Приблизно 20 років тому в місті Теучитлан, який розташований недалеко від вулкана Текіла, десятки студентів розпочали зусилля по поверненню в природне місце існування "риби-текіли". Через забруднення цей вид зник з місцевих вод. У 1998 році екологи із зоопарку Честера в Англії та інших європейських організацій прибули в Мексику, щоб взяти участь у створенні лабораторії зі збереження риби. Вони привезли з акваріумів колекціонерів кілька пар рибок-текіли.

Згодом риби почали розмножуватися в акваріумах, і через кілька років вчені спробували повернути їх у річку Теучітлан. Спочатку вони збудували штучний ставок і в 2012 році розмістили там 40 пар. Через два роки там було близько 10 000 особин. Після кількох років вивчення місцевої екосистеми та роботи з місцевими жителями, вид вдалося повернути у природне середовище проживання.

Раніше вчені виявили здібності до математики у риб.

Джерело: abc News

Читайте також