В Аргентині знайшли сліди падіння метеорита віком 430 тисяч років

В Аргентині знайшли сліди падіння метеорита віком 430 тисяч років

Небесне тіло перетворилося в струмінь розплавленого матеріалу на підльоті до планети.

Міжнародна група вчених виявила в горах Східної Антарктиди крихітні частинки, які розповіли про падіння на Землю метеорита, що сталося 430 тисяч років тому.

За словами дослідників, саме небесне тіло поверхні планети не досягло і перетворилося на струмінь розплавленого і випаруваного матеріалу на підльоті до неї, повідомляє Naked science.

Під час дослідження вчені зібрали 17 крихітних круглих частинок діаметром менше міліметра, які були знайдені на вершині Валнумфьеллет в раойне гір Сер-Рондане в Східній Антарктиді. Частинки нагадували космічні сферули S-типу, що складаються в основному з олівіну, другорядної залізної шпінелі і скла.

Метеорит вибухнув в небі при підльоті до Землі, в результаті чого на крижану поверхню обрушилася вогненна куля позаземного матеріалу, що випаровувався.

Вчені порівняли знайдені частинки з аналогічними частинками, які були виявлені в інших крижаних кернах. Чисельне моделювання розподілу і щільності сферул показало, що за розмірами метеорит досягав 100-150 метрів.

З огляду на унікальні ізотопні сигнатури кисню, дослідники встановили, що частинки взаємодіяли з киснем льодовикового покриву під час їхнього утворення в ударному шлейфі.

Вчені вважають, що подія, яка описується ними, мала б набагато небезпечніші наслідки, ніж падіння Тунгуського або Челябінського метеоритів, якби сталася над густонаселеним районом.

Читайте також