Уцілів лише ангел: парафіяни згорілої церкви будують нову

Уцілів лише ангел: парафіяни згорілої церкви будують нову

Мешканці села Золотолин Костопільської громади будують церкву на місці згорілого 150-річного дерев’яного храму Святого Дмитрія. Зводять храм вже з цегли за параметрами попереднього. Цьогоріч планують провести перше богослужіння, пише Суспільне.

Знищений торік у вересні храм був пам’яткою архітектури місцевого значення. Це вже другий випадок пожежі культової споруди у селі. Перший раз загоряння трапилося у 1837 році. Через сорок років храм відбудували і простояв він ще майже 150 років.

- Ангел — єдиний вцілів зі старої церкви. Коли розбирали спалені завали, то його знайшли, — поділився настоятель парафії Святого Дмитрія в Золотолині отець Василь.

Новий храм почали зводити одразу після пожежі.

- Дерево, яке не догоріло, ми вивезли, а те, що тут тліло – просто на купку згорнули, щоб воно догоріло, а потім почали розбирати фундамент. Він від того жару потріскався, ми його розібрали й залили ще восени новий, а зараз почали класти кладку, - каже отець Василь.

Ініціатором будівництва церкви була громада села. Гроші парафіяни збирають по селах, також допомагають організації, зокрема, Костопільське благочиння ПЦУ. Мешканці кажуть, що дуже важко будувати у час війни, люди багато дають пожертв на війну, але допомагають і на храм.

- Будівництво в нас іде. Якщо все добре буде, погодні умови будуть добрі, то буквально за півтора місяця зведемо храм. Але, насамперед, потрібні гроші, — каже парафіянин Ігор Куций.

Тимчасовий храм облаштували у будівлі, яку до пожежі використовували для зберігання речей. За словами отця Василя, наразі зібрали майже сотню ікон, їх планують розмістити в новозбудованому храмі:

- Їх нам давали із сусідніх сіл, з Рівного, з Костополя, Сарн. З храмів і люди давали свої ікони. Хочемо накрити храм у 2024 році до храмового свята Димитрія Солунського. І тоді ж провести в ньому перше богослужіння.

Читайте також