Усиновлення на Рівненщині: кого хочуть батьки

Усиновлення на Рівненщині: кого хочуть батьки

Торік 239 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування Рівненщини знайшли свої родини.

За даними Служби у справах дітей, торік 184 дитини передали під опіку та піклування, 32 влаштували у прийомні сім’ї та дитячих будинків сімейного типу, 23 дитини усиновили. Законність усиновлення ще чотирьох дітей має набрати чинності цьогоріч.

Загалом на Рівненщині станом на початок 2021 року є 1646 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

— 95,3% влаштовані та виховуються у сім’ях громадян України. Варто зазначити, щороку на Рівненщині зростає кількість дітей, яких влаштовують у сім’ї. Лише торік на місцевий облік із усиновлення взяли 47 дітей, з яких 38 влаштували у сім’ї та передали на усиновлення, — повідомив начальник Служби у справах дітей ОДА Віктор Марчук.

За словами посадовця, у 2020?му зареєстровано 32 сім’ї кандидатів в усиновлювачі та створено одну прийомну сім’ю. Віктор Марчук зазначає, що сім’ї виявляли бажання усиновити одну дитину віком до 3 чи 7 років.

— Проте банк дітей, які підлягають усиновленню, здебільшого поповнюється дітьми середнього та старшого шкільного віку або дітьми із багатодітних сімей. Тому служби області переорієнтовували родини на дітей молодшого?/?середнього шкільного віку та на сімейні групи дітей. У результаті були усиновлені 15?річна дитина, а також п’ять родин виявили бажання взяти по двоє дітей з однієї сім’ї, — додає Віктор Марчук.

В області є 52 прийомні сім’ї, в яких виховується 97 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В області утворено 27 дитячих будинків сімейного типу, в яких проживає 157 дітей.

У рамках децентралізації територіальні громади повинні створювати служби у справах дітей. Це передбачено законодавством щодо соціально-правового захисту дітей.

Читайте також