У печері в Італії знайшли останки 9 неандертальців. Їх, імовірно, вполювали гієни

У печері в Італії знайшли останки 9 неандертальців. Їх, імовірно, вполювали гієни

У печері Гваттарі, приблизно за 100 кілометрів від Рима, археологи знайшли останки дев'яти неандертальців, яких нібито вбили гієни.

Про це повідомляє Міністерство культури Італії.

Учені заявили, що останки належать семи дорослим чоловікам, одній жінці та одній дитині. Знайдені неандертальці жили в різні періоди: кісткам вісьмох із них приблизно 50-68 тисяч років, а кісткам ще однієї людини — приблизно 90-100 тисяч років.

Дослідники проаналізують ДНК неандертальців, щоб з'ясувати їхній спосіб життя. Попередній аналіз зубів засвідчив, що їхній раціон був різноманітним, переважно вони харчувалися злаками.

1 з 2

Останки неандертальців у печері Гваттарі

Фото: Міністерство культури Італії

Крім людських кісток, у печері знайшли рештки носорогів, гігантських оленів, печерного ведмедя, диких коней та гієн. Науковці кажуть, що скам'янілостям приблизно 50 тисяч років. За допомогою біологічних і генетичних досліджень експерти планують дізнатися, якою в той час була рослинність, клімат і чим харчувалися тварини.

За словами дослідників, гієни використовували печеру як барліг та сховище для їжі. Більшість знайдених кісток мають ознаки гризіння. Як кажуть учені, найімовірніше, гієни полювали на найбільш вразливих людей: хворих або похилого віку.

Печера Гваттарі, де знайшли останки неандертальців

Печера Гваттарі, де знайшли останки неандертальців

Фото: Міністерство культури Італії

Водночас експерти не виключають, що до гієн печеру використовували неандертальці приблизно 60-125 тисяч років тому. Зокрема, вчені знайшли місця, де люди могли розпалювати багаття.

Печеру Гваттарі випадково відкрили в 1939 році, через зсув або землетрус вона була заблокована тисячі років. У минулому столітті там знайшли останки двох неандертальців. Натомість тепер у печері загалом виявили залишки 11 людей, тому вчені називають це місце «одним із найбільш значущих для історії».

Читайте також