У Китаї виявили квітку віком 164 мільйони років

У Китаї виявили квітку віком 164 мільйони років

Дослідники з Китаю виявили стародавній зразок квіткової бруньки викопної рослини. Новий вид назвали Florigerminis jurassica, пише "Новий час" .

Скам'янілість, виявлена ??в районі Внутрішньої Монголії в Китаї, має довжину 4,2 см і ширину 2 см. Він містить стебло, листову гілку, цибулинний плід та крихітний бутон квітки розміром близько 3 квадратних міліметрів.

Бутон квітки і плід у скам'янілості є явними індикаторами того, що F. jurassica був покритонасінним, а не голонасінним, який був домінуючим типом рослин у юрський період. До цих пір викопні свідчення показували, що покритонасінні рослини не виникали до крейдяного періоду, між 66 мільйонами і 145 мільйонами років тому, але нова скам'янілість є найбільш переконливим доказом того, що це не так.

"Багато палеоботаників здивовані скам'янілістю, оскільки вона сильно відрізняється від того, що затверджується в книгах", - сказав старший автор Сінь Ван , науковий співробітник Нанкінського інституту геології та палеонтології Китайської академії наук (NIGPAS).

Нова скам'янілість не є найстарішим прикладом скам'янілої квітки, яку коли-небудь знайшли. У 2018 році в дослідженні, опублікованому в eLife, дослідники описали 174-мільйонні квіти рослини роду Nanjinganthus, також знайденого у Китаї.

Тим не менш, деякі дослідники задаються питанням, чи дійсно Nanjinganthus можна вважати покритонасінною рослиною, тому що квіти не були досить складними, щоб відрізнити їх від листових структур у голонасінних рослин.

Але квіткова нирка і плід у новій скам'янілості, без сумніву, доводять, що F. jurassica безумовно був покритонасінною рослиною. Таким чином, скам'янілість «підкреслює присутність покритонасінних рослин у юрському періоді і вимагає переосмислення еволюції покритонасінних рослин», - написали дослідники у своїй заяві.

Читайте також