У Києві на виставці представили надсучасний бойовий безпілотник, який не має аналогів у світі

У Києві на виставці представили надсучасний бойовий безпілотник, який не має аналогів у світі

Новітній український військовий дрон ACE ONE представили на Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека – 2021» у столиці України Києві.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу, передає Рівне Експрес.

“Ми розробили новий надсучасний бойовий дрон ACE ONE. Таких безпілотників ані в Україні, ані в світі ще не було. У своєму класі бойових безпілотників, які можуть переносити озброєння до 1 тонни – ACE ONE – це №1. Він розроблений на основі новітніх технологій-Stealth. Завдяки цьому, а також своїй формі плаского крила, безпілотник є фактично невидимий для радарів і його складно вичислити. Швидкість ACE ONE наближена до надзвукової. Це 1000 км/год. Управління здійснюється за допомогою системи штучного інтелекту, яка може управляти роєм таких безпілотників”, – розповів один із конструкторів і керівників проєкту Олександр Лось.

Водночас співкерівник проєкту Володимир Усов зауважив, що безпілотник призначено для оборонного захисту повітряного простору України.

“Якщо, наприклад, на територію України залетить безпілотник-розвідник, ACE ONE, який значно швидший і потужніший за усіма характеристиками, зближується з ним і знищує його. Також ACE ONE використовується для швидкого ривка на територію противника, виконання операції та повернення на наземну станцію”, – пояснив Усов.

Згідно з даними, які є в розпорядженні Укрінформу, над розробкою літального апарата працювали 25 українських вчених та фахівців у сфері авіакосмічної галузі на базі кращих підприємств. Головними конструкторами проєкту є колишній президент ДП “Антонов” Олександр Лось та колишній голова ДКАУ, член Міжнародної академії космонавтики Володимир Усов.

Розробкою двигуна займалися ДП “Івченко-Прогрес” і “Мотор Січ”, виробництво планера – ТОВ “Гідробест”.

Для готового прототипу, який можна буде запустити в небо, за підрахунками конструкторів, потрібно ще близько 30 місяців.

15 червня учасникам виставки представили повнорозмірний макет дрону.

Фінансування конструкторської роботи відбувалося за власний кошт розробників.

Вартість рою ACE ONE із наземною станцією коливається в районі $12-13 млн.

Читайте також