У Євросоюзі запровадять спеціальну плату за дозвіл на в’їзд для туристів

У Євросоюзі запровадять спеціальну плату за дозвіл на в’їзд для туристів

Європейська комісія планує запровадити систему ETIAS для туристів із країн, у яких безвізовий режим із Європейським Союзом. Із весни 2025 року подорожувальники почнуть платити збір 7 євро раз на три роки, щоб отримати обов’язкову авторизацію, повідомила речниця Європейської комісії Аніта Гіппер.

Система European Travel Information and Authorisation System (ETIAS) має бути готова до використання вже навесні наступного року.

Також Європейський Союз готується запровадити систему в’їзду/виїзду «Entry-Exit System» із листопада 2024 року. Це має замінити фізичні штампи у закордонних паспортах, інформацію про в’їзди та виїзди вноситимуть одразу в електронну базу. «Entry-Exit System» — це Європейська система авторизації в’їзду. Вона відстежуватиме і дозволятиме в’їзд у Шенгенську зону громадянам тих країн, які мають безвізовий режим із ЄС.

Отож, такий дозвіл доведеться отримувати й громадянам України. У режимі онлайн заявник зможе зареєструватися перед подорожжю, вказати свої дані та сплатити збір 7 євро (дітям до 18 років і людям віком від 70 років — безкоштовно).

Протягом 96 годин система ухвалить рішення про надання дозволу або відмову.

Читайте також