У ЄС різко зросла кількість заявок на отримання притулку

У ЄС різко зросла кількість заявок на отримання притулку

У країнах Євросоюзу на 18% зросла кількість заявок на отримання притулку.

У 2023 році надійшло 1,14 млн таких звернень. Це - найвищий показник з часів міграційної кризи 2015-2016 років, повідомляє Reuters.

Дані про кількість заявок на отримання притулку наводить Агентство ЄС з питань надання притулку (EUAA). Видання зазначає, що ці показники, ймовірно, розпалять і без того гарячі дебати про міграцію та ультраправі настрої напередодні багатьох місцевих та національних голосувань по всьому континенту, а також виборів до Європейського парламенту у червні.

Найбільшими групами заявників, за даними EUAA, залишаються сирійці та афганці. Кількість сирійських заявників зросла на 38% порівняно з 2022 роком, а афганських скоротилася на 11%. Третю за чисельністю групу заявників склали громадяни Туреччини, які подали на 82% більше заявок, ніж у попередньому році.

Число палестинців, які подали заяви на отримання притулку, зросла до рекордного рівня - майже 11 600 на тлі війни між Ізраїлем та ХАМАСом. При цьому у EUAA зазначають, що було важко правильно зареєструвати їхню кількість, оскільки більшість країн-членів ЄС не визнають Палестину як державу.

Видання нагадує, що ЄС протягом багатьох років намагається зменшити кількість нелегальних мігрантів. Після кризових 2015-2016 років цифри спочатку впали, зокрема внаслідок пандемії коронавірусу, однак з минулого року знову відбулося значне зростання.

До речі, у Європі зростає кількість біженців з України. Статус тимчасового захисту в країнах ЄС на кінець жовтня 2023 року мали 4 млн 238,01 тис. українських громадян.

У жовтні приріст становив 1,2%, або 51,8 тис. осіб. Найбільший приріст спостерігався в Німеччині - сумарно понад 150 тис. осіб, за якою йде Чехія - 53,8 тис.

Читайте також