Третина населення Японії - люди за 65 років

Третина населення Японії - люди за 65 років

Частка тих, кому за 80, перевалила за 10%. А померлих японців 2023-го було удвічі більше, ніж народжених…

Японія відома своїми довгожителями. Люди, яким понад сто років, у цій острівній країні зовсім не дивина, а середня тривалість життя японців становить майже 85 років. Світовий рекорд! Утім, у цієї «медалі» є й зворотний бік: оскільки рівень народжуваності в Японії низький, її суспільство невпинно старіє, пише CNN.

Минулого року японців, яким уже виповнилося 80 років, уперше стало понад 10%. Загалом, майже третина населення країни, де сходить сонце, — люди віком від 65 років, тобто пенсіонери. Це величезне навантаження на японську економіку, насамперед на систему соціального захисту…

Для порівняння, осіб, молодших від 15 років, у Японії сьогодні тільки 11,5%. Старіння японського суспільства є наслідком не лише рекордної тривалості життя, а й низького рівня народжуваності. Починаючи з 2021-го, Японія щороку оновлює негативні історичні рекорди: три роки поспіль у країні народжується найменше дітей, починаючи з 1899-го, коли почали вести цю статистику.

2023-ій був найгіршим — у Японії народилося менш ніж 800 тисяч дітей… А померлих було торік близько 1,6 мільйона.

Зараз населення цієї азійської країни становить приблизно 124 мільйони осіб. Якщо тенденція до зниження народжуваності збережеться (а демографи кажуть, цього не уникнути), то вже 2045 року кількість жителів Японії зменшиться до 109 мільйонів, а до кінця ХХІ століття — навіть до… 50 мільйонів осіб.

Усвідомлюючи небезпеки, які несе демографічна криза, уряд прем'єр-міністра Фуміо Кішіда подвоїв соціальні виплати для вагітних жінок і родин із дітьми. Однак наразі ці зусилля відчутних результатів не дали. Великою проблемою, зазначає CNN, є те, що чимало японок фертильного віку обирають не материнство, а професійну кар'єру.

За даними опитувань, аж 45% японок віком від 25 до 39 років категорично не хочуть ані заміж виходити, ані дітей народжувати. Як наслідок, кількість шлюбів у Японії - найменша за останні 90 років. 2023-го у країні було трохи понад 489 тисяч весіль — аж на 30 тисяч менше, ніж 2022 року.

Із жорсткою демографічною кризою бореться в Азії не лише Японія. Рівень народжуваності падає також у Гонконзі, Південній Кореї, Синґапурі й на Тайвані. А також у комуністичному Китаї, де 2023 року народилося майже 759 тисяч дітей. У 70-х роках минулого століття дітей у КНР щороку народжувалося понад два мільйони.

А тим часом…

Через високі темпи старіння населення найбільший у Японії виробник памперсів, Oji Holdings, оголосив, що припинить виробництво підгузків для дітей і зосередиться на продукції для людей похилого віку. Мовляв, продажі памперсів для старших осіб уже дав­но перевищують відповідні продажі для дітей.

Читайте також