Свято 11 червня: іменини, традиції, заборони, прикмети та визначні події

Свято 11 червня: іменини, традиції, заборони, прикмети та визначні події

11 червня – День Феодосії Константинопольської. Також почнеться 162-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 203 днів.

Іменини 11 червня:

  • 11 червня День ангела відзначають: Феодот, Олександр, Богдан, Іван, Андрій, Фаїна, Марія.
  • 11 червня – День Феодосії Колосятниці Константинопольської.

Традиції 11 червня:

«Якщо Федосія Колосятница прийшла – значить, жито зацвіло».

Починало колоситися жито, а разом з ним з’являлися так звані гриби колосятники – перший вид грибів. Також подекуди можна побачити і боровики.

11 червня вважалося нещасливим. Говорили: «День Феодосії вартий один усіх понеділків». Тому, багато хто навіть намагалися не виходити на вулицю без особливої потреби. Роботу в полі та городі також воліли згідно з прикметами відкласти до наступного дня.

Також про жито говорили: «Два тижні зелениться, два тижні колоситься, два тижні відцвітає, два тижні наливає, два тижні підсихає»,

У православній церкві 11 червня вшановують пам’ять преподобної Феодосії Константинопольської. Саме 11 червня за новим стилем мощі Феодосії діви Тирської були перенесені до Венеції. У народі Федосію прозвали Колосницею і Гречишницею, оскільки 11 червня було прийнято сіяти гречку, а також з’являються гриби.

Саме на Феодосію пішла традиція починати годувати худобу хлібними бубликами – вірили, що в цьому випадку вона буде добре плодитися, а сам приплід буде здоровим.

Народні прикмети 11 червня:

  • Якщо багато жита з’явилося, значить, грибів багато збереш.
  • 11 червня можна ворожити на ціну хліба з жита. Так, якщо воно цвіте у нижній частині – прикмета того, що хліб буде коштувати дешево. Якщо з середини чи з верху – то відповідно ціна буде звичайною або високою.
  • Не можна полотна білити, коли жито зацвіло
  • На Федосью селяни вирушали в поле та оглядали сходи. Якщо хліба 11 червня зійшли – це вважалося нормальним,але якщо сходи були поганими, багатого врожаю чекати не доводилося.

Свято 11 червня: іменини, традиції, заборони, прикмети та визначні події

 

Що не можна робити 11 червня:

  • Сон з 10 на 11 червня віщий. Виконається він в якнайближчий час. Особливо велика ймовірність для тих, хто народився в цей день. Сновидіння, побачене вдень 11 червня, не обіцяє нічого хорошого – будете плакати та переживати.
  • Сьогодні не варто лінуватися – вирішіть усі нагальні справи, виконайте роботу сумлінно.
  • Якщо вирушаєте у дорогу, то не варто покладатися на випадок. Потрібно контролювати ситуацію

Читайте також